Beta

Aerodrom Nikola Tesla ima dobra dva kupca

Autor:

Za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" zainteresovane su dve kompanije, turski TAV erports holding i francuski Vinči, prenose beogradski mediji.

4
A- A A+


Francuski Vinči i dalje ima najveće šanse da postane partner Srbiji u tom poslu, nezvanično je potvrđeno "Večernjim novostima" u Vladi Srbije.

Beogrdski dnevnik piše da se još ne zna da li će se država, kao većinski vlasnik, odlučiti za prodaju kroz privatizaciju ili će upravljanje i održavanje aerodroma poveriti stranoj kompaniji kroz koncesiju.

To će zavisiti i od privatizacionog savetnika, koji bi trebalo da bude izabran nakon parlamentarnih izbora koji se održavaju pre kraja maja.

Računica Vlade Srbije, kao većinskog vlasnika aerodroma, jeste da bi u slučaju stavljanja pod koncesiju, moglo da se prihoduje 500 miliona evra od ulagača.

Turska kompanija TAV razmatra ulaganje u beogradski aerodrom, dok je francuski Vinči zainteresovan kao kupac, navodi taj list.

Aerodrom "Nikola Tesla", kako navode, spada u najprofitabilnije srpske kompanije sa ostvarenim godišnjim profitom iznad 3,4 milijarde dinara.

Većinski vlasnik je država sa udelom od 83,15 odsto, dok ostatak drže mali akcionari, među kojima su osim građana i zaposlenih, i domaći i strani investicioni fondovi.

Povezano

Sve vesti