Nikolić: Osuda Ivanovića kao Seča knezova 1804.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je Oliver Ivanović osuđen da ne bi mogao da predvodi borbu Srba na Kosovu za njihova prava. Poslanici jednoglasni: Politička presuda.

11
A- A A+

Nikolić je ocenio da je osuđujuća presuda lideru građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću za ratne zločine doneta da bi se opravdalo njegovo sklanjanje sa političke scene na Kosovu i Metohiji. i da bi se onemogućio da predvodi Srbe u pokrajini.

Devet godina za Ivanovića

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen je juče na devet godina zatvora u Osnovnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici zbog ratnog zločina nad Albancima 1999. godine. Četvorica Srba kojima je suđeno zajedno sa Ivanovićem su oslobođeni.

"To je pokušaj da se Srbi politički obezglave, a način na koji je to urađeno podseća na seču knezova 4. februara 1804. godine, u kojoj su turske dahije pobile većinu istaknutih Srba, kako bi sprečili borbu za slobodu i pravdu", navodi se u pisanoj izjavi predsednika Srbije.Nikolić je dodao da nikakva presuda ne može da legalizuje proterivanje Srba, koje bi dovelo do toga da se legalizuje otimanje dela teritorije Srbije i srpskih vekovnih ognjišta.

"Oliver Ivanović nije kriv. Ili je kriv samo zato što je Srbin", ocenio je Nikolić.

NARODNI POSLANICI: POLITIČKA ODLUKA PRIŠTINE

Poslanici republičkog parlamenta ocenili su danas da je presuda lideru Građanskih inicijativa SDP Ivanoviću političke, a ne pravne prirode, kao i da pored težine takve odluke otvorena pitanja treba rešavati razgovorom.

Poslanik iz redova SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, rekao je novinarima u parlamentu da je presuda politička, da nije zasnovana na pravu i da se njom šalje veoma loša poruka da je Srbima nedostupna pravda.

Ta presuda, prema njegovim rečima, treba da bude motiv za državu da već sada razmišlja šta posle Euleksa i o jačanju UNMIK-ove misije.

Socijalista Đorđe Milićević smatra da je sadržaj presude unapred pripremljen i definisan, da takva presuda nema nikakvih dodirnih tačaka sa pravom i pravdom i da je politički motivisana.

"Ubeđeni smo da će vlada na pravi način sagledati situaciju i da će doneti adekvatne i najbolje moguće odluke. Tema je teška i slažemo se da i pored toga što je teška moramo da se uzdržimo od teškh reči i da uvek imamo na umu da najteža otvorena pitanja uvek moramo rešavati kroz dijalog i razgovor", istakao je Milićević.

Poslanica iz redova DS, Gordana Čomić, ukazuje da presuda nije pravosnažna i da svima koji se razumeju u vladavinu prava ostaje nada da ona to nikad neće ni postati.

"Ako postane, onda postoje evropske institucije kojima se treba obratiti zbog kršenja osnovnih ljudskih prava i određivanja kazne zatvora na osnovu nedostataka dokaza u obrazloženju. Moramo jasno da kažemo da nećemo sudstvo ni u Srbiji, ni u regionu, gde se ljudi osuđuju usled nedostatka dokaza", navela je Čomić.

Sudskom presudom neprijatno je iznenađena i SDS, čiji šef poslanika Marko Đurišić navodi da presuda bez ijednog dokaza šalje lošu poruku Srbima na Kosovu i Metohiji.

Sve vesti