Preventiraj: Bolest koja ubija žene u Srbiji

Autor:

Pod sloganom "Budi odgovorna", u Srbiji se od 24. do 30. januara obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, koji je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom u zemlji.

1
A- A A+

  Godišnje od raka grlića materica u našoj zemlji oboli oko 1.250, a umre oko 500 žena.

Prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, saopštilo je Udruženje "Roditelj".

Ti podaci svrstavaju Srbiju na drugo mesto u Evropi po smrtnosti i na četvrto mesto po učestalosti obolevanja od te vrste kancera.

Bolest najčešće pogađa žene od 40 do 59 godina starosti, a veliki broj njih prvi put se obrati lekaru tek kada je bolest uzela maha i kada je izlečenje izuzetno teško.

Cilj kampanje je da podigne svest žena o značaju redovnih ginekoloških pregleda zbog prevencije te bolesti i time utiče na smanjenje visoke stope smrtnosti od raka grlića materice.

U okviru kampanje, koja se u Srbiji održava istovremeno kao i u drugim zemljama Evrope, biće organizovana predavanja za žene, javne manifestacije i tribine, nastupi za medije, distribucija bedževa i lifleta sa ciljem edukacije žena o toj bolesti.

Kampanju "Budi odgovorna" podržala je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, kao i mnoge javne ličnosti.

Preventirajte dok ne bude kasno!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti