SNS i SDPS zajedno na izbore, kampanja iz Leskovca

Autor:

Na sastanku predsednika SNS-a Aleksandra Vučića i lidera Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasima Ljajića odlučeno da dve stranke na izbore idu zajedno na izbore na svim nivoima.

305
A- A A+


Srpska napredna stranka i Socijaldemokratska partija izaći će zajedno na republičke i pokrajinske izbore, rekao je danas predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić i istakao da je SDPS Rasima Ljajića u ovom trenutku najznačajniji partner naprednjaka.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom SDPS rekao da su razgovarali o tome šta treba da se uradi za Srbiju, a ne o tome koga i kako da mrze, a kad je reč o budućnosti Srbije najvažniji je ekonomski razvoj i da se obave svi poslovi koji će Srbiju do kraja 2019. dovesti pred vrata EU.

"Ići ćemo zajedno na republičke i pokrajinske izbore, a preporučićemo opštinskim i gradskim odborima da zajedno idu na lokalne izbore. Ustanovili smo osnovne ciljeve ako dobijemo podršku građana Srbije i Vojvodine", rekao je Vučić i dodao da je do sad ne malo toga postignuto, ali da možemo bolje i više, te da će nastaviti da rade na tome.

On je naglasio da će voditi pozitivnu kampanju.

Vučić je rekao da je osnovni cilj da ne bude recesije, već da svaka godina bude godina ekonomskog rasta, kao i da se nezaposlenost u naredne dve godine spusti ispod 15 odsto.

Ljajić je kao glavne razloge za koaliciju s naprednjacima naveo to što su sa njima u vladi dobro sarađivali i što su ispunili sve što su obećali tokom predizborne kampanje 2014. godine.

Drugi razlog je, rekao je Ljajić, to sto je i jednoj i drugoj stranci cilj da Srbija dobije stabilnu vladu koja će do kraja sprovesti suštinske strukturne reforme.

Treći razlog je saglasnost o spoljnoj politici i prioritetu da Srbija na kraju mandata buduće vlade postane član EU, rekao je Lajić.

KAMPANJA POČINJE U LESKOVCU

Predizborna kampanja SNS počeće u Leskovcu, a završiće se u Beogradu, najavio je Vučić, dodajući da će on učestvovati na malom broju skupova.

Ocenivši da su dogovorom o koaliciji na svim nivoima sa SDPS Rasima Ljajića, naprednjaci danas završili najvažniji posao uoči izbora, Vučić je dodao da će SNS razgovarati sa dosadašnjim partnerima u vlasti, ali i sa nekim novim, ne precizirajući kako bi to moglo da utiče na evenutalne koalicije.

Vučić je, komentarišcuhi okupljanje opozicije, rekao da je realno da oni uzmu jedan broj glasova SNS i da će izborna trka biti neizvesna.

On je rekao i da sa mnogima od njih ne bi sarađivao, te da se njihov program sastoji samo u tome da mrze Vučića i da on treba da završi kao Gadafi, poručivši:  "Super vam je program, ali šta sa Srbijom".

Ocenivši da oni mogu da pobede, kao što mogu da pobede i desničarske stranke, Vučić je naveo da su izbori otvorena tržišna utakmica, na kojoj će se izjasniti građani Srbije.

Upitan šta je garant da za dve godine Srbija opet ne izađe na birališta, Vučić je rekao da za to nikad ne postoji garancija jer to zavisi od stanja u društvu. "Moja je želja da nemamo izbore do kraja 2019. godine, početka 2020. godine", rekao je Vučić.

On je rekao da izbori nisu ništa loše, već društvena potreba, te da će vanredni izbori biti mali trošak i da je bolje da budu održani sad nego 2018. godine, kad će Srbija biti u središtu reformi za ulazak u EU.

Vučić je ocenio da u Srbiji nikad nije bilo mirnije ni stabilnije i naveo podatak da je samo nalokalnim izborima u Voždovcu 2011. godine bilo više prijava o napadima na poltiičke aktiviste stranaka nego u prethodne tri i po godine.

Upitan da komentariše izjavu lidera radikala Vojislava Šešelja da će ga podržati ako odustane od Evropske unije, Vučić je rekao da je izašao sa jasnim programom pred građane, koji neće menjati, a to je da je strateški cilj Srbije ulazak u EU i održavanje dobrih odnosa sa Rusijom.

"Ne idemo na izbore da bismo imali većinu i vladali, već da bismo nešto uradili za zemlju i ni za pedalj ne odustajemo od te politike, a to je da idemo ka EU i da sačuvamo odnose sa Rusijom", rekao je Vučić.

On je naveo da neće menjati politiku države za koju je već dobio podršku, a da prethodno ne pita građane.

Vučić je na pitanje kako će odvojiti predizbornu kampanju od obilaska škola u svojstvu premijera,  rekao da obilazak škola nema nikakve veze sa kampanjom, već da on samo radi svoj posao.

"To se u svakoj zemlji na takav način radi, ne mogu da prestanem da radim zbog izbora, da sedim i da ćutim", rekao je Vučić.

Na konstataciju da će u te svrhe koristiti državni novac, Vučić je rekao da taj novac jeste državni, ali da je neka vlada morala da ga obezbedi.

Komentarišući kritike predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, koju mu je poručio da bi bilo "najpametnije da obilazi toalete po Srbiji", Vučić je rekao da se ni toga ne stidi i da će i to raditi, jer građani Srbije u domovima zdravlja i školama treba da imaju čiste i sređene toalete, što godinama nisu imali.

"Za mene to nije sramota, već čast i to ću sa najvećim ponosom da radim do kraja aprila, početka maja, a ako budem u prilici i posle toga", rekao je Vučić, navodeći da su te toalete uništili oni koji su ranije vladali Srbijom.

Ako je to nekom smešno i služi za sprdnju, to mnogo više govori o njima, rekao je Vučić.  "Živković bi da upristoji Srbiju. Pristojna Srbija i taj čovek (Živković) su kontradikcija", rekao je Vučić.

Sve vesti