Otvoren "registar izdajnika"

Autor:

Posle najave novog hrvatskog ministra Mija Crnoja da će zahtevati izradu registara izdajnika i agresora, što je podržao prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, kolektiv SKROZ napravio stranicu na koju se upisuju navodni izdajnici.

Otvoren "registar izdajnika"  Foto: printscreen


Za kratko vreme na pomenutoj stranici upisano je već hiljadu "izdajnika" među kojima je i funkcioner opozicionog SDP-a Peđa Grbin, koji je potom na svom Facebook profilu kao razlog naveo to da je "izdajnik" zato što je "srbočetnički-unističko-udbaški-partizanski zločinac".

Grbin kaže da nije ni mislio, ni planirao upisivanje u registar "izdajnika", te da je bio uveren da će to ostati "jedna marginalna izjava jednog marginalnog čoveka" i tek "jedna nevažna crtica u istoriji suludih predloga s kojima se hrvatska politička javnost susretala".

"Bio sam u krivu. O, kako sam bio u krivu. Jer onog trenutka kada predlagatelj takvog registra postane ministar u Vladi Republike Hrvatske, kada iza njega stane parlamentarna većina pa onda još i prvi potpredsednik vlade, s ovlašćenjima zamenika premijera, Tomislav Karamarko podrži takav registar, tada pitanje registra izdajnika postaje ozbiljan problem za demokratiju i građane ove zemlje", naveo je Grbin.

On je, kako prenosi portal Index.hr, pozvao sve građane koji se ne slažu sa ovakvim predlozima i takvim vođenjem politike da posete stranicu Registar izdajnika na intrnetu i pridruže se popisu.

Grbin je zahvalio potpredsedniku vlade iz Mosta Boži Petrovu na odlučnom stavu da neće dopustiti takav registar i izrazio nadu da se, u koalicijskom pregovaranju koje će očto uslediti, neće oko toga predomisliti.

Inače, u tekstu o zahtevima koje je najavio ministr Crnoja, Index piše da je reč o čoveku koji je od 2008. u penzijii.

"Mijo Crnoja, po zanimanju policajac, rođen 1968. godine, koji ovih dana lupa o registru agresora, registru izdajnika i kakve bi filmove trebao snimati HTV, uredno je s 40 godina otišao u - penziju! A nije baš da mu fali koja ruka ili noga, pa da je invalid (makar danas ljudi i s teškim telesnim manama mogu biti aktivni).

U biografiji Crnoja je zapisano da je bio dve godine policajac, ali i da je četiri godine u Albaniji proveo kao šef Službe bezbednosti u hrvatskoj ambasadi u Tirani, a potom i u Mostaru.

"Čovek koji sa 40 odlazi u državnu penziju bez da ima kakvu tešku bolest i potpuni gubitak radne sposobnosti (a onda sigurno ne bi mogao obavljati posao ministra!) je neradnik i društveni parazit", naveo je novinar Indexa.

Inače na internet registru "izdajnika" upisana je hrpa ljudi, a neki od njih su, kako se navodi, više nego kreativni.

Neki od njih su zapisali: "Rođen "90, taman na vreme da izdam", a zatim, "jer sam od ekstremnih čudaka napravio ministre. Sramim se. Ja bi natrag u Kanadu", napisao je neko ko se potpisao kao "Tim Orešković".

Potom sledi i: "Levak sam, nisam išla na veronauk, učila sam ćirilicu, ne pratim papu na Twitteru, zgodni su mi Srbi, mislim da više volim ovu zemlju nego ljude koji žive u njoj".

Ima i ovakvih obrazloženja: "Ne znam se prekrstitii, nisam kršten i nisam se oženio u crkvi.

Podržavam istospolne zajednice, ne gledam čoveka po nacionalnosti, imam puno prijatelja Srba i Muslimana, orjentisan sam levo liberalno i ne volim HDZ, a pogotovo ne volim ekstremne desničare. Smatram da je za dom spremni fašistički pozdrav i da treba biti zabranjen kao i "sieg heil". Protiv sam zabrane abortusa i obavezne veronauke".

Sve vesti