Otvoren "registar izdajnika"

Autor:

Posle najave novog hrvatskog ministra Mija Crnoja da će zahtevati izradu registara izdajnika i agresora, što je podržao prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, kolektiv SKROZ napravio stranicu na koju se upisuju navodni izdajnici.


Za kratko vreme na pomenutoj stranici upisano je već hiljadu "izdajnika" među kojima je i funkcioner opozicionog SDP-a Peđa Grbin, koji je potom na svom Facebook profilu kao razlog naveo to da je "izdajnik" zato što je "srbočetnički-unističko-udbaški-partizanski zločinac".

Grbin kaže da nije ni mislio, ni planirao upisivanje u registar "izdajnika", te da je bio uveren da će to ostati "jedna marginalna izjava jednog marginalnog čoveka" i tek "jedna nevažna crtica u istoriji suludih predloga s kojima se hrvatska politička javnost susretala".

"Bio sam u krivu. O, kako sam bio u krivu. Jer onog trenutka kada predlagatelj takvog registra postane ministar u Vladi Republike Hrvatske, kada iza njega stane parlamentarna većina pa onda još i prvi potpredsednik vlade, s ovlašćenjima zamenika premijera, Tomislav Karamarko podrži takav registar, tada pitanje registra izdajnika postaje ozbiljan problem za demokratiju i građane ove zemlje", naveo je Grbin.

On je, kako prenosi portal Index.hr, pozvao sve građane koji se ne slažu sa ovakvim predlozima i takvim vođenjem politike da posete stranicu Registar izdajnika na intrnetu i pridruže se popisu.

Grbin je zahvalio potpredsedniku vlade iz Mosta Boži Petrovu na odlučnom stavu da neće dopustiti takav registar i izrazio nadu da se, u koalicijskom pregovaranju koje će očto uslediti, neće oko toga predomisliti.

Inače, u tekstu o zahtevima koje je najavio ministr Crnoja, Index piše da je reč o čoveku koji je od 2008. u penzijii.

"Mijo Crnoja, po zanimanju policajac, rođen 1968. godine, koji ovih dana lupa o registru agresora, registru izdajnika i kakve bi filmove trebao snimati HTV, uredno je s 40 godina otišao u - penziju! A nije baš da mu fali koja ruka ili noga, pa da je invalid (makar danas ljudi i s teškim telesnim manama mogu biti aktivni).

U biografiji Crnoja je zapisano da je bio dve godine policajac, ali i da je četiri godine u Albaniji proveo kao šef Službe bezbednosti u hrvatskoj ambasadi u Tirani, a potom i u Mostaru.

"Čovek koji sa 40 odlazi u državnu penziju bez da ima kakvu tešku bolest i potpuni gubitak radne sposobnosti (a onda sigurno ne bi mogao obavljati posao ministra!) je neradnik i društveni parazit", naveo je novinar Indexa.

Inače na internet registru "izdajnika" upisana je hrpa ljudi, a neki od njih su, kako se navodi, više nego kreativni.

Neki od njih su zapisali: "Rođen "90, taman na vreme da izdam", a zatim, "jer sam od ekstremnih čudaka napravio ministre. Sramim se. Ja bi natrag u Kanadu", napisao je neko ko se potpisao kao "Tim Orešković".

Potom sledi i: "Levak sam, nisam išla na veronauk, učila sam ćirilicu, ne pratim papu na Twitteru, zgodni su mi Srbi, mislim da više volim ovu zemlju nego ljude koji žive u njoj".

Ima i ovakvih obrazloženja: "Ne znam se prekrstitii, nisam kršten i nisam se oženio u crkvi.

Podržavam istospolne zajednice, ne gledam čoveka po nacionalnosti, imam puno prijatelja Srba i Muslimana, orjentisan sam levo liberalno i ne volim HDZ, a pogotovo ne volim ekstremne desničare. Smatram da je za dom spremni fašistički pozdrav i da treba biti zabranjen kao i "sieg heil". Protiv sam zabrane abortusa i obavezne veronauke".

Sve vesti