• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još manje plate tokom bolovanja i odmora?

Izvor MONDO/Tanjug

Najava ministra Dušana Vujovića u vezi sa dodatnim smanjenjem plata za one koji koriste bolovanje izazvala brojna pitanja. Zorana Mihajlović kaže da taj predlog nije bio na Vladi, a evo šta kažu i u resornom ministarstvu.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da na vladi još nije bilo reči o zakonu o sistemu plata u javnom sektoru i nije želela da komentariše zakonska rešenja koja je predložio ministar finansija.

Upitana da li je saglasna sa predlogom ministra finansija Dušana Vujovića u vezi sa dodatnim smanjenjem plata za one koji koriste bolovanje, Mihajlović je odgovorila da će sa svojim stavom izaći u javnost nakon što o tome bude reči i na vladi.

"Mnogo više volim da na vladi o tome razgovaramo svi, pa onda da izlazimo sa našim zajedničkim mišljenjem. Svako od nas ima svoje mišljenje, ali kad se ukrste situacija, argumenti i činjenice i kad sve dogovorimo, onda ću izaći sa svojim stavom", rekla je Mihajlović novinarima u vladi.

Sa druge strane, državni sektretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić izjavio je da je vezano za "sistemski zakon o platama" dogovorena većina ključnih rešenja, ali da je ostalo da se usaglasi da li će se minuli rad računati u okviru koeficijenta ili posebno, te kako će se obračunavati naknada za vreme bolovanja ili godišnjih odmora.

"Ovo je sistemski zakon i mi smo do sada dogovorili većinu ključnih rešenja", poručio je Maravić novinarima u Vladi Srbije uoči konferencije Socijalno ekonomskog saveta.

Jedno od dogovorenih pitanja je, kako je naveo, to da postoji jedinstvena osnovica koja bi služila tome da se porede plate svih u javnom sektoru, a drugo da postoji raspon plata između najmanje i najveće od 1: 7,5.

Treće je, kako je dodao, da se plata određuje množenjem osnovice sa koeficijentima, dok, kako je primetio, trenutno u sistemu postoji "stotine koeficijenata i desetine osnovica, pa je teško porediti vrednost nečijeg rada".

"Pošto će postojati jedinstvena osnovica i matrica sa koeficijentima, ti koeficijenti će zapravo po prvi put da izražavaju sve zahteve koji postoje za nečijim radom na konkretnom radnom mestu. Odnosno, koja je stručna smena potrebna, koje iskustvo, koje se odluke donose, koliko su značajne... Cilj je da budu jednake plate za jednaki rad", ističe Maravić.

Ono što još nije do kraja dogovoreno, naveo je on, jeste na koji način će se minuli rad u tom sistemu izraziti, kao i obračun zarada za vreme odsustva sa rada zbog bolovanja ili godišnjeg odmora,

Kada je reč o minulom radu, on je poručio da nema govora da neko to želi da ukine.

"Nije reč o ukidanju minulog rada, nego o želji da zarada koju neko ostvaruje mora da izrazi i kvalitet njegovog rada, rezultate. Sad se pstavlja pitanje da li ugrađujemo i minuli rad u to vrednovanje rada ili to razdvajamo kao i do sada, pa se po automatiznu nekome dodaje određeni procenat plate zato što je dugo radio u sistemu", objašnjava on i dodaje da je svakako pretpostavka da neko što duže radi, radi sve bolje i da zaslužuje da bude plaćen više.

Kada je reč o zaradi za vreme bolovanja ili godišnjeg odmora, on je rekao da je više reč o nesporazumima nego o pravom nezadovoljstvu.

"Želimo da to bude uređeno jasno i transparentno da bude vrednovan rad na pošten način. Sada trenutno postoje dve opcije, pa se negde za državne službenike naknada za bolovanje računa kao procenat od osnovne plate, ali isto tako postoji i sistem da se računa prosek zarada isplaćenih u godinu dana. To može da bude isto ili različito, ali je potrebno da se odlučimo za jedan od ta dva sistema, koji bi bio održiv", rekao je on.

On je zapitao, navodeći primer da ste imali naknadu za dežurstvo ili noćni rad, da li sad i to treba da se računa dok ste na bolovanju.

"Moramo da nađemo održivo rešenje, koje od ta dva sistema bi trebalo da postane opšte pravilo da bi sistem bio fiskalno održiv", rekao je Maravić.

Upitan šta je prema njegovom mišljenju ispravno, odgovorio je: "ono o čemu se dogovorimo".

ORBOVIĆ: NEPRIHVATLJIV PREDLOG OBRAČUNA ZA BOLOVANJE I ODMOR


Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da je neprihvatljiv predlog da se zarada za vreme bolovanja ili godišnjeg odmora obračunava kao 65 odsto osnovne plate.

"Lekar koji radi i dežurstva i treću smenu i praznike, po važećem Zakonu o radu dobija 65 odsto proseka poslednjih 12 meseci. I kada je na godišnjem odmoru, bolovanju... Sada je predlog ministarstva finansija da to bude samo njegova zarada bez tih naknada što bi bilo više od 20 odsto manje primanje" rekao je Orbović za B92.

Bolovanje bi, kako je naveo, bilo 65 odsto manje primanje, pa na to još 20 odsto manje.
"Oni koji imaju minimalac, oko 20 odsto ljudi, u tom slučaju dobiće manje i od minimalca", rekao je Orbović.

Orbović je takođe naglasio da je za taj sindikat nepriohvatljivo i nepostojanje minulog rada od 0,4 odsto kako je sada, jer bi svaki zaposleni imao manju platu za 0,4 odsto godišnje.

Komentari 31

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Ko hoće manju platu, paradu ponosa, EU, MMF, Svetsku banku neka glasa za SNS, DS, SPS i sve ostale žute, ko neće neka glasa za stranke patriotskog ubeđenja.

Неле

Pazz qrca u slamnatome šeširu? Da se dogovorite?!? Jel da? A se dogovorimo mi obični smrtnici da vam oduzmemo pravo na dogovor? Bliži vam se kraj, lagano ali sigurno!

REALAN

Mene je sramota, koliko nam dobro ide.Oporezujte i vazduh,zašto džaba da dišemo.Ako ova bagra pobedi na izborima,treba svi da pocrkamo od gladi.

special image