MONDO/Agencije

Crni Gruja opet može da traži odštetu državi?

Nenad Grujović, poznat i kao Crni Gruja, kome se već 10 godina sudi zbog optužbi za ubistvo radnika pošte 2006. godine na Novom Beogradu, opet bi mogao da državi traži odštetu.

2
A- A A+

Ovog puta zbog neosnovanog borakva u zatvoru na izdržavanju kazne čije je izvršenje zastarelo.

Naime Grujović je prošlog leta dobio presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom je država Srbija obavezana da mu isplatiti odštetu od 6.000 evra, jer je u pritvoru proveo devet i po godina, a još mu nije pravosnažno okončano suđenje.

Nakon te odluke, Viši sud u Beogradu mu je odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor 8. septembra 2015. godine, ali je umesto toga sproveden u zatvor na izdržavanje ranije kazne od pet meseci zatvora za falsifikovanje.

Međutim, početak izvršenja te kazne je već bio zastareo.

Naime, nakon dva neuspešna pokušaja da sudu ukaže da je došlo do neblagovremenog izvršenja kazne, Viši sud je nedavno usvojio žalbu Grujovića, koji je prošle sedmice iz zatvora sproveden u svoj stan uz elektronsku narukvicu, rekla je Tanjugu njegov branilac Zora Dobričanin Nikodinović.

On bi, prema njenim rečima, zbog neosnovanog boravka u zatvoru četiri meseca mogao da traži odštetu od države.

Grujoviću je sud u Strazburu na ime nematerijalne štete letos dosudio 4.500 evra i još 1.500 evra za troškove postupka.

Suđenje Grujoviću i još dvojici optuženih za učešće u ubistvu radnika obezbeđenja pošte Veska Babovića (29), u Ulici Jurija Gagarina u martu 2006. godine nastavlja se u Višem sudu u Beogradu 1. februara.

Tada bi trebalo po prvi put u sud da dođe sa slobode - iz kućnog pritvora.

Osim Grujovića i Vladimira Stanića u tom slučaju optužen je Vladimir Andrić.

Grujović je u pritvoru od 2006. godine kada je uhapšen u Austriji po srpskoj poternici, a godinu dana kasnije izručen Srbiji.

Prošle godine je nakon osam godina suđenja prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora, ali je tu presudu u decembru 2014. godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

Povezano

Sve vesti