Spanać su u Evropu doneli Arapi u 11. veku, a smatra se da je u pitanju namirnica koja smanjuje rizik od dijabetesa.

Pa, što ne biste onda probali da napravite ovu pitu od spanaća i pirinča - ne može da "omane"!

Sastojci za četiri do šest osoba:

500 grama svežeg spanaća

250 grama pirinča (beli ili žuti, mada je žuti zdraviji i bogatiji mineralima)

so i biber

mala glavica crnog luka

20 grama putera (neka vam se nađe još malo za posluživanje)

tri jaja

50 grama parmezana

oraščić

šaka prezli

Način pripreme:

1. Očistite i operite spanać u hladnoj vodi, a onda ga tako mokrog stavite u lonac prekriven poklopcem i skuvajte na niskoj vatri (bez dodatne vode) dok se ne osuši. Nakon toga ga stavite u cediljku i ostavite da se osuši u potpunosti.

2. Pirinač kuvajte u zasoljenoj vodi deset minuta i potom iscedite.

3. Oljuštite i iseckajte crni luk, a onda ga u ispržite u u većem tiganju zajedno sa puterom i prstohvatom soli dok ne bude mekan i zlatne boje. Uzmite makaze da isečete spanać, a onda ga zajedno sa pirinčem dodajte u tiganje sa lukom i puterom.

4. Sklonite tiganj sa ringle i pustite da se ohladi malo, pa onda u tu smesu dodajte izmućkana jaja, parmezan, oraščić, biber i malo soli ukoliko ocenite da je potrebno.

5. Ovalni pleh obložite puterom i pospite prezle. Smesu iz tiganja prebacite u pleh, a onda je izravnajte zadnjom stranom kašike. Stavite u rernu na 200 stepeni Celzijusovih i gledajte kako se boja menja u narednih 25 minuta. Kada vidite da je pita očvrsnula i dobila zlatnu boju, to znači da je gotova i spremna za posluživanje.

Javite nam da li vam se svidelo!