Da li će OVO zameniti kafu?

Autor:

Kažu da ovaj napitak ima kofeina isto koliko i pola šoljice espresa, sada je hit u svetu i preti da postane popularniji od kafe.

5
A- A A+

Izgleda kao kafa, a zapravo je reč o mlevenom zelenom čaju, koji je postao popularan u svetu, najviše među onima koji promovišu zdravu ishranu.

Mača se pravi od mlevenjem listova zelenog čaja, sadrži dosta antioksidanata, i iako se u svetu tek sada nešto više govori o ovom čaju, on se u Japanu pije još od 1191. godine.

Naime, tada je budistički monah iz Japana preneo seme mača čaja u Kinu, i tamo proširio ideju o ispijanju čaja kao navici koja je dobra za zdravlje. Iako ovaj napitak ima brojne nutritivne prednosti, za njega se čulo tek sada, zahvaljujući, kao što možete da pretpostavite - Insatgramu.

"Čaj vizuelno izgleda lepo, a s obzirom na to da je sada važno da se sve prikaže na Instagamu i izgleda lepo, mača čaj je pogodan za to,"kaže Keti Čen koja za jedan američki časopis piše putopise.

Pored toga što lepo izgleda, mača čaj ima brojne pozitivne efekte na zdravlje - sadrži antioksidante koji su dobra prevencija za rak, ubrzava metabolizam zahvaljujući polifenolima... Kao što smo rekli, pravi se mlevenjem listova zelenog čaja, a ne od ekstrakta, pa je delovanje na zdravlje još i veće. Takođe, listovi zelenog čaja sadrže i L-teanin, aminokiselinu koja opušta i stvara osećaj budnosti.

Sa druge strane, nutricionista Karen Kolins kaže da je pomalo zabrinjava količina kofeina koju mača sadrži - manje od kafe, ali više od uobičajenog zelenog čaja. "Pored toga, trebalo bi imati na umu da su sastojci mača napitka 30 puta jači nego kada pijete uobičajeni zeleni čaj, tako da ne bi trebalo piti više od šolje dnevno."

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti