Ekstremne vehabije u Surčinu!?

Bezbednosne službe Srbije evidentirale su u beogradskom naselju Surčin grupu vehabija za koju sumnjaju da bi mogla da bude ekstremistička, a neki od njih odlaze i u Maoču u BiH.

33
A- A A+

  Ovu grupu predvode dvojica braće Jetis i Naser S, a u grupi je, prema poslednjim informacijama, desetak vehabija, od kojih većina radi i boravi u Nemačkoj, ali svaki slobodan trenutak koriste da dođu u Srbiju i šire svoje učenje, pišu "Večernje novosti".

List navodi da oni imaju kontakte i sa novopazarskom "Furkanom", koja, prema jednoj verziji, važi za ispostavu vehabijske kolonije iz Gornje Maoče, a prema drugoj, da je podređena dvojici Albanaca sa Kosova i Metohije.

Prema izvorima lista, u jednoj od njihovih kuća u Surčinu obavljaju i klanjanje, a reč je o objektu koji su pretvorili u mesdžid, dok evrima koji dolaze iz zapadne Evrope pokušavaju da vrbuju nove sledbenike, mahom Rome.

Službe bezbednosti su do sada u Beogradu evidentirale više od 200 vehabija, od kojih najveći broj živi i klanja u naseljima Ledine i Zemun, a u glavnom je reč o izbjeglicama sa Kosova i Metohije, koje su povezane sa mesdžidima u Prizrenu, Bujanovcu i Gračanici.

List navodi da u celoj Srbiji ima oko 500 pobornika vehabizma, od kojih je najmanje iskrenih posvećenika, dok se veliki broj njih samo karakteristično oblači kraće pantolone, duga brada.

Među domaćim vehabijama jedan broj je ozbiljno ogrezao u kriminal i uključen je u ilegalno prebacivanje migranata, trgovinu drogom i regrutovanje boraca za Siriju.

Ovo je za "Novosti" nedavno potvrdio i jedan beogradski selefija, koji kaže da, osim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Beogradu, sve više vehabija ima u Novom Sadu, Loznici i širom Šumadije.

List napominje da beogradske vehabije godinama, prema procjeni bezbjednosnih službi, predvodi Goran Pavlović, zvani Abdulah, koji je posljednji put lociran u Siriji i koji je živio u Gornjoj Maoči.

Povezano

Sve vesti