• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mocartu u čast!

Izvor MONDO/Tanjug

Na Kolarcu u subotu veliki koncert povodom 260. godišnjice rođenja velikog kompozitora.

Na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u subotu će biti održan koncert povodom 260 godina od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta i godinu dana od osnivanja Novog simfonijskog orkestra "Makris".

Povezane vesti

Godišnjica tog velikog kompozitora je događaj čije obeležavanje svake godine zauzima posebno mesto u celom svetu.

Pažljivo odabran repertoar iz bogatog opusa ovog kompozitora je ono što će, osim sjajnih i emintentnih izvođača, očarati publiku.

Od umetnika koji će učestvovati u tom događaju nastupiće fantastična i priznata pijaniskinja Nataša Veljković, koja živi i radi u Beču kao profesor i solo umetnik.

Ona će svoj raskošni talenat i umeće predstaviti Klavirskim koncertom br. 20 u d-molu, KV. 466 (1785). Na koncertu će nastupiti i njena ćerka Milica Zulus, koja sa samo 16 godina izvodi kompleksno delo - Mocartov Violinski koncert br. 4 u D-duru, KV. 218 (1775).

Mada je Milica Zulus ranije nastupala u Beogradu uz klavir ili kamerni orkestar, ovo je prvi put da će publika imati priliku da uživa u njenom nastupu uz simfonijski orkestar.

U drugom delu koncerta ono što će svakako obradovati muzičke sladokusce jeste oratorijum "Mesija" Georga Fridriha Hendla koji će u Beogradu biti izveden nakon dugo vremena. Uz Novi simfonijski orkestar "Makris", nastupiće solisti Nove beogradske opera - sopran Radoslava Vorgić (Nemačka), tenor Roberto Jakini Virdili (Italija) bas-bariton Sreten Manojlović (Austrija).

Vorgić i Manojlović su nedavno ostvarili zapažene uloge u operi "Orlando", dok Roberto Jakini Virdili nastupa kao deo Nove beogradske opere po prvi put.

Glavni ukras samog "Mesije" je hor "Orfelin" iz Novog Sada koji vodi Tamara Adamov Petijević. Ovaj hor promoviše trajne i uzvišene vrednosti umetničke muzike kroz njeno povezivanje sa velikim hrišćanskim praznicima i značajnim jubilejima. Celim ansamblom diriguje maestro Predrag Gosta, naš poznati umetnik koji je poslednjih 20 godina proveo u Velikoj Britaniji i SAD.

Osnovan u Beogradu u januaru 2015. godine, Novi simfonijski orkestar "Makris" svoj prvi koncert priredio je 31. januara na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine.

Osnivač orkestra je dirigent, čembalista i orguljaš Predrag Gosta.

Taj nemali muzički sastav čine mladi talentovani muzičari koji, takođe, deluju i kao orkestar pri Novoj beogradskoj operi, osnovanoj godinu dana ranije.

Orkestar potpomaže Fondacija "Makris" iz SAD-a, te orkestar zato i nosi ime grčko američkog kompozitora Andreasa Makrisa (1930-2005). Zahvaljujući Fondaciji, NBO, orkestar "Makris" i Studio za ranu muziku dobile su na korišćenje nekoliko instrumenata, a među njima italijansko čembalo, kamerne orgulje i barokne timpane - svi ovi instrumenti biće korišćeni i prikazani na ovom koncertu.

Maestro Predrag Gosta je povodom ovog svečanog obeležavanja rekao: "Mogućnost da dovedemo kod nas ovako briljantne muzičke znalce govori o radu i inovacijama koje je donelo osnivanje Novog simfonijskog orkestra 'Makris' kao i čitavog umetničkog tima i ujedno ovo je sjajna reklama za kvalitet i težnje kojim stremimo da bismo beogradsku publiku muzički pokrenuli, osvežili i ujedno i edukovali".

Ulaz na koncert je 300 i 500 dinara. Karte se mogu kupiti na blagajni Kolarca.

Koncert počinje u 20 sati.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

blabla

Koliko smo kao narod pukli.. Ne znaju ni gde je Kolarceva zaduzbina ,a kamoli nesto o Mocartu i muzici. Svega 2 komentara na ovu vest. Bitno da na vest o Svetlani R ima 100komentara..

s

Neko voli Mozart kugle nego Mozartovu muziku a ja najvise Mozart listu

SERIJE