Dragana Todorović

Veština koja donosi uticaj i moć

Kako prepoznati lažova, prevazići stidljivost, osvojiti osobu koja vam se sviđa, šarmirati novog poslodavca... Znamo odgovore na ova pitanja!

Veština koja donosi uticaj i moć Foto: MONDO/Dragana Todorović

Kada sam dobila poziv za promociju knjige "Manipulacija - veštine uticaja, pregovaranja i čitanje govora tela", pomislila sam - evo još jednog "kako da" priručnika, dosadne "pametnjaković" knjige u kojoj je "prežvakano" ono što uglavnom već znamo.

Međutim...

"Nema nerešivih problema, ima samo nesposobnih ljudi", napisao mi je u posveti autor Bojan Mihajlović i time me zaintrigirao da pročitam barem sadržaj: "Kako otkriti lažova", "Zašto žene vole loše momke", "Osnovi komunikacije sa ženama i muškarcima", "Saveti za onlajn osvajanje", "Kako pozvati ženu na sastanak", "Govor tela"...

Naslovi su obećavali i rešila sam da pročitam celu knjigu. Na kraju sam shvatila da nisam bila u pravu što sam sumnjala: u pitanju je prava zbirka recepata za rešavanje najrazličitijih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo na poslu, u školi, partnerskim odnosima, u porodici, u komunikaciji sa prijateljima, poslodavcima, čak i u šopingu!

Kako prepoznati lažova

Čitavo poglavlje u knjizi objašnjava kako čitati govor tela koji može mnogo da nam kaže. Nije slučajno da li osoba sa kojom razgovarate dodiruje svoj nos, usne... Osoba koja laže ne govori 'ja' i 'ti'. već koristi 'mi', 'vi'. Kada neko kaže da je nešto istina, a pogleda dole levo to je verovatno istina, ako pogleda dole desno to je laž. Lažovi, takođe, često nameštaju svoju kosu, odeću, grickaju usne. Ukoliko se neko nakašlje, ili popije malo vode pre nego što počne da vam se obraća, velike su šanse da će vas lagati.

Ono što me je naročito iznenadilo jeste saznanje da manipulacija nije pojam koji ima samo negativnu konotaciju.

"Pojam manipulacije se često vezuje za negativni smisao i označava upravljanje drugima, njihovim delovanjima i osobinama kako bi se ostvario željeni rezultat i lična korist. Međutim, nije uvek tako. Reč manipulacija na engleskom znači veština uticaja, a na latinskom 'manus' ili upravljanje rukama, što ukazuje na to da je, zapravo, reč o veštini koja nam daje mogućnost da postignemo određeni cilj, ali ne nužno na loš način. Osoba koja manipuliše uskraćuje deo informacije, ili postojeću inofrmaciju predstavlja na drugačiji način kako bi se proizveli određeni efekti. Svako od nas ima na raspolaganju dve opcije: da bude izmanipulisan ili da ovlada tehnikama manipulacije", objasnio mi je autor knjige (čiji tiraž je prodat za samo dva meseca nakon objavljivanja i sledeće nedelje izlazi drugo izdanje) Bojan Mihajlović, master inženjer menadžementa, menadžer godine u Crnoj gori 2011. i direktor godine u Srbiji u javnom sektoru 2013.

Kako da naučimo da manipulišemo drugima, a da ne budemo lažovi, prevaranti... ?

"Jedan od ključnih saveta je - naučite da slušate druge. Mi imamo dva uha, a samo jedna usta, dakle trebalo bi duplo više da slušamo nego da pričamo. Bićete uspešniji ako 80 odsto ćutite, a samo 20 odsto kažete. Tako ćete se i zaštiti od manipulacije. Ukoliko niste dovoljno školovani, ali i informisani, velika je verovatnoća da ćete biti žrtva manipulacije. U knjizi sam objasnio sve tehnike napada: kako to rade političari, bračni partneri, roditelji, poslovni partneri, mediji..."

Kako ćemo se još zaštititi?

"Morate imati jasan stav u komunikaciji i onda možete da budete korak ispred drugih. Takođe, ne možete sa svim ljudima da se ponašate isto. Znate da postoje četiri tipa ličnosti po Hipokratu: kolerik, sangvinik, flegmatik i melanholik. Melanholik želi kompentenciju i kvalitet, flegmatik želi dopadanje i razumevanje, kolerik želi da ga neko aktivno sluša, kao i da bude različit od drugih, a sangvinik želi takođe da bude saslušan i da ostavi dobar utisak na druge osobe. Sangvinika ćete prepoznati po tome što često u društvu priča viceve, šali se, lepo izražava i voli da se druži, ali je u suštini nedosledna osoba. Kolerik prihvata izazove, to je programirana osoba, voli da sve zna, ali je pasivno ili aktivno agresivna. Melanholik je kritična osoba, a flegmatik je tih i hladan, surovo realan."

Gde je granica između manipulacije i prevare?

"Prevara je čin koji vodi u kriminalnu radnju, a manipulacija je veština interpretacije."

Ko više, a ko uspešnije manipuliše - muškarci ili žene

"Podjednako često manipulišu i muškarci i žene, međutim žene su veštije, mada muškarci nekada svesno podležu manipulaciji. Žene su lepši pol i kada vam je neko dopadljiv lakše pokleknete, čak i kada je reč o osobi koja nije intelektualno jača od vas, ali ima taj fizički izgled, zrači lepotom, šarmom. Možemo reći da su veliki zavodnici i zavodnice, zapravo vešti manipulatori. Lepota osvaja, ali i inteligencija, obrazovanje."

Da li je manipulacije vid laganja?

"Ne bih povezao manipulaciju s lažima, ali bih naveo primer gde mediji na primer 'spinuju', preusmeravaju našu pažnju na nešto što nije suština same materije o kojoj se radi i tako predstave nešto na drugačiji način. Pojedini medijiobjavljuju 'velike' naslove i 'male' tekstove."

Za nekoga se kaže da je rođeni manipulant. Da li to znači da ta veština može biti i urođena, ne samo stečena, naučena?

"Ja mislim da se sve u životu uči. Oni koji imaju obrazovanje, koji su informisani, uspešnije će manipulisati drugima, ali će i lakše prepoznati laž, prevaru, manipulisanje, štetnu komunikaciju. Osim znanja, bitno je i vaspitanje i okruženje, spoljašnji uticaji poput televizije, interneta, medija, knjiga koje čitamo. Do desete godine dete se vaspitava, a potom se usmerava. Ako vi dete vaspitavate da su manipulacija i laž sasvim u redu, ono će ceo život nastaviti da se ponaša tako. Ako ga nagrađujete poklonima, umesto poljupcem i zagrljajem, vi ga učite da tokom celog života manipulacijom dođe do onoga što želi."

Ali, rekli ste da manipulacija nije "kriminalna radnja", zašto je onda loše ako je dete tako vaspitano?

"Čovek treba da bude vešt u komunikaciji s drugima, ali ne da ih vara. Uspešni ljudi nisu oni koji uspešno lažu i varaju, već oni koji imaju bolji govor tela, koji su harizmatični, znaju kako da slušaju druge, kada treba da ćute, a kada da govore. U knjizi sam naveo deset strategija manipulisanja, a najbitnije je da znate da vam uspeh u poslu, na primer, zavisi 15 odsto od fakultetskog obrazovanja, a 80 odsto od toga koliko ste vešti u komunikaciji."

Dakle, to je jedan od ciljeva vaše knjige - da naučimo da budemo vešti u komunikaciji?

"Naravno. Svi smo se našli u situacijama za koje smo mislili da su bezizlazne i odustali smo. Ja imam drugačiju filozofiju: nema nerešivih problema, ima samo nesposobnih ljudi."

Sviđa mi se vaša filozofija, ali i ono što ste rekli na promociji knjige: "Sat sa ruke mogu nekome da uzmem tako što ću ga oteti, ali takođe mogu i na lep način da navedem tu osobu da mi sat pokloni."

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.