10 nezaboravnih uloga legendarnog Makse

Autor:

Podsetite se najupečatljivijih uloga talentovanog glumca koji nas je napustio 4. februara 2001. godine.

10 nezaboravnih uloga legendarnog Makse Foto: YouTube, MONDO

Dragan Maksimović, popularni glumac koji je ostvario više od 60 uloga na televiziji, filmu i pozorištu, svirepo je pretučen krajem 2000. u napadu huligana na stepenicama beogradskog Zelenog venca.

Maksa je preminuo u bolnici nekoliko meseci kasnije, 4. februara 2001. godine. Huligani koji su ga pretukli tako da je preminuo samo tri dana pre svog 52. rođendana nikada nisu uhvaćeni i privedeni pravdi.

Maksa je 2006. dobio spomen-ploču na Zelenom vencu, na inicijativu reditelja Gorana Markovića, a njegovo strašno ubistvo ostaje jedna od najvećih tragedija vezanih za domaću umetnost.

Podsetite se sjajne, prerano završene karijere, najpoznatijih ili manje poznatih, ali nezaboravnih uloga.

Raskošni talenat domaćeg glumca privukao je pažnju Pitera Bruka, koji ga je pozvao da igra mistika Gurđieva u njegovom filmu "Susreti sa izuzetnim ljudima" 1979. godine. Film je u Berlinu bio u konkurenciji za Zlatnog medveda, a kritičari su listom hvalili Maksino umeće.

Izvor: YouTube

Maksa kao rudar Misa u "Petrijinom vencu" - naš kolumnista Mladen Nikolić nazvao ga je "emotivcem do nivoa fatalizma, zaljubljenim u violinu, kafanu i rakiju, punokrvnim, živim likom sa svetlim i tamnim stranama".

Izvor: YouTube

Godinu dana kasnije, televizijska publika tada najgledanije domaće serije "Priče iz radionice" zdušno je zamrzela lenjivca Bogoljuba.

Izvor: YouTube

Niz sjajnih negativaca nastavio je ulogom u "Šmekeru" 1985, kada je glumio Belog, ozloglašenog dilera i siledžije, autora kultne replike:

Izvor: YouTube

"Vreme čuda" bilo je prilika da Maksa ostvari još jednu sjajnu ulogu.

Izvor: YouTube

U "Nožu", bio je omraženi Zulfikar Osmanović, a u "Crnom bombarderu" tumačio je Psiha, koji je uspeo da "dozove kišu".

Izvor: YouTube

Sredinom devedesetih, Maksa igra u dva kultna filma Srđana Dragojevića. Kratko se druži sa Nikolom u "Mi nismo anđeli", kao raspevani hipik...

Izvor: YouTube

A u "Lepim selima", bio je Profesor, učeni, mudri, tragični lik iz ekipe vojnika koja završava u tunelu.

Poslušajte Profesorovo proročanstvo.

Izvor: YouTube

...i pogledajte nezaboravnu scenu kada Gvozden (Bata Živojinović) odlazi kamionom u smrt, a Profesor puca dok mu ne ponestane metaka, zatim baca pušku, pa šlem...

Izvor: YouTube

Poslednji film koji je Maksa snimio bio je "Država mrtvih" Žike Pavlovića, ostvarenje čiju premijeru nisu doživeli ni glumac, ni reditelj.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti