• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najviše smo napredovali u regionu! Evo u čemu

Izvor Tanjug

Srbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda za 2016. godinu zabeležila najveći napredak od svih zemalja u regionu, skočivši sa ranijeg 90. na 77. mesto.


Na listi 178 zemalja sveta obuhvaćenih istraživanjem, koju zajednički prave Heritidž fondacija iz Vašingtona i list Volstrit džornal, Srbija je ostvarila 62,1 poena, što je za 2,1 poena više nego 2015. godine.

Napredak je ostvaren u pet od deset kategorija ekonomskih sloboda, uključujuci monetarnu slobodu, slobodu od korupcije, imovinska prava, slobodu poslovanja i investicione slobode, prema izveštaju objavljenom na sajtu Heritidž fondacije.

Srbija je preduzela značajne institucionalne i političke reforme, dok je konkurentnost niske korporativne poreske stope i relativna otvorenost prema globalnoj trgovini olakšala aktuelni prelazak zemlje na tržišnu ekonomiju, ocenjuje se u izveštaju.

slobode
Izvor: YouTube

Kako se dodaje u izveštaju fondacije u Srbiji se već implementiraju novi zakoni o bankrotu i o radu koji imaju za cilj poboljšanje efikasnosti regulatornih tela.

Među prvih pet zemalja na listi su Hongkong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska i Australija, a na začelju liste su Kuba (177) i Severna Koreja (178) sa samo 2,3 boda.

Što se tiče zemalja u regionu, najbolje plasirana je Makedonija (47. mesto), zatim Albanija (59) i Crna Gora (65), dok je Slovenija na 90. poziciji, Hrvatska na 103. i Bosna i Hercegovina na 108.

Zanimljivo je da je Francuska na 75. mestu, samo dva mesta ispred Srbije, dok je Italija devet mesta iza naše zemlje, na 86. poziciji.

Od velikih svetskih sila, SAD su na 11. mestu, Nemačka na 17, Kina na 144, a Rusija na 153. mestu.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan ru

Pa to je divno,da ne poveruješ...

moma

Ako bi smo verovali u sve hvale mediokritet EU, Onda bismo morali biti bar na nivou jedne Svajcarske, a nasi vladare bi. Proglasili Svecima. Para vrti, gde burgija nece ! !

special image