Počela trka za Belu kuću: Pobeda Klinton i Kruza

Ted Kruz, senator iz Teksasa pobedio je na unutarpartijskim izborima republikanaca u američkoj državi Ajova i nadjačao milijardera Donalda Trampa i senatora iz Floride Marka Rubija. Demokrate u Ajovi izabrale Hilari Klinton.

2
A- A A+


Kruzova pobeda je težak udarac za Trampa koji je prema anketama mesecima vodio u trci za republikansku predsedničku nominaciju bez obzira na kontroverzne izjave o ženama i manjinama.

Ajova je u fokusu pažnje već nekoliko meseci, jer u toj državi počinju stranačka glasanja za izbor predsedničkog kandidata za izbore u novembru. Ipak, ne znači da će pobednik glasanja imati suštinsku prednost, mada to glasanje može da uobliči dalju trku.

Pobeda u prvim unutarstranačkim glasanjima za partijsku nominaciju pokazuje da će Kruz biti važan u predsedničkoj trci narednih nedelja ako ne i duže, navodi AP.

Izbori se dalje sele u državu Nju Hempšir, gde se unutarpartijsko glasanje održava iduće nedelje. Kruz će se pojaviti kao nesporni favorit glasača na krajnjoj desnici, što je jak položaj za privlačenje glasova evangelista i drugih koji su za potpuni prekid sa politikom demokratskog presdednika Baraka Obamu.

"Ajova je poslala poruku da republikanskog kandidata za narednog predsednika SAD neće birati mediji, i neće birati establišment u Vašingtonu", rekao je Kruz svojim pristalicama.

Kako navodi AP možda je najvažnije da je Kruzova pobeda oduzela Trampu veliku šansu da dobije podstrek pred Nju Hempšir.

Tramp je drugi u Ajovi, neznatno ispred trećeplasiranog Rubija koji je učvrstio svoj status kao favorit tradicionalnih republikanskih glasača koji brinu da su Kruz i Tramp suviše britki da bi imali šanse da pobede na predsedničkim izborima u novembru.

Tramp je rekao da je počašćen podrškom ljudi iz Ajove i obećao da će nastaviti borbu za republikansku predsedičku nominaciju.

"Lako ćemo pobediti Hilari ili Bernija ili koga god oni izbace", rekao je Tramp svojim pristalicama.

U trci demokrata Hilari Klinton ostvarila je tesnu pobedu u Ajovi, na prvim izborima za demokratsku predsedničku nominaciju, nad neočekivano jakim suparnikom Bernijem Sandersom.

Bivša državna sekretarka i supruga bivšeg predsednika Bila Klintona ostvarila je pobedu nad senatorom Sandersom iz Vermonta na izborima za koje je Demokratska partija navela da su bili najneizvesniji izbori za nominaciju u istoriji. Partija je saopštila da neće biti ponovnog prebrajavanja glasova, a iz izbornog štaba Bernija Sandersa saopšteno je da on neće dovoditi ishod u pitanje

Ajova dugo u SAD ima ključnu ulogu u trci 'od države do države' za izbor delegata za partijske nacionalne konvencije. Istorijski, pobeda ne garantuje da će taj kandidat dobiti nominaciju svoje stranke, Ajova predstavlja samo oko jedan odsto delegata koji biraju kandidata stranke. Međutim pobeda u Ajovi, ili čak neočekivano jak rezultat daje kandidatu podstrek i medijsku pažnju, a loš rezultat može čak da prekine kandidaturu.

Sve vesti