• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Auu...koliko struje se pokrade u Srbiji!

Izvor mondo.rs

Za samo četiri dana u Nišu, Smederevu, Pančevu, Loznici i Novom Pazaru u vanrednoj akciji kontrole otkrivena je krađa struje u vrednosti od 50 miliona dinara (oko 400.000 evra).

 Krađa struje - ukrali za četiri dana 400.000 evra Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović



Novoformirano EPS-ovo preduzeće ODS od ove godine uvelo je i zajedničke iznenadne akcije sa 60 montera iz cijele zemlje. Procene pokazuju da se godišnje u Srbiji ukrade struje oko 60 miliona evra.



Rezultati vanredne kontrole pokazuju da su struju krala domaćinstva najviše u prigradskim naseljima, ali mnogo masovnije privrednici - u restoranima, na pumpama, u mlinovima i radnjama, a bilo je divlje priključenih i celih poslovnih zgrada, piše portal RTS.

Najveće gubitke zbog krađe na mreži ima Niš - i do 30 odsto godišnje.

Direktor ogranka niške "Distribucije" Darko Bulatović navodi da domaćinstva najčešće kradu magnetom, raznim novim konfiguracijama na brojilu, račvama.

Tokom zajedničke akcije u jednom danu u Loznici je otkriveno čak 40 krađa. U januaru su na području tog grada pronašli 109 slučajeva neovlaštene potrošnje struje u vrednosti od 26 miliona dinara (oko 200.000 evra.)

Neovlaštena potrošnja je krivično delo i samo u Beogradu prošle godine na sudu je završilo 5.000 ljudi.

"Bilo je poznatih javnih ličnosti, estradnih zvezda, poznatih pekara, poznatih firmi, biznismena. Ali, cilj je da se tome stane na put, da se to iskoreni i da funkcionišemo kao sve evropske zemlje", ističe Sandra Alagić iz beogradske "Distribucije".

Koga uhvate u krađi, ostaje bez brojila i merno mesto se demontira, a da bi ponovo imali struju, nije dovoljno platiti račune i kaznu, jer većina opet mora da traži saglasnost za priključak na mrežu, što dodatno košta. 

Tagovi

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

QQ

Ipak mislim da EPS gradjanima na racunu ukrade 10x vise nego gradjani EPSu.

Građanin Kejn

Dođite u naselje Jajinci...svaka 5 kuća ima regularan strujomer i pošteno plaća struju.Svi ostali kradu i to najviše oni sa najvećim i najraskošnijim kućama od 400 kvm pa na više.

Pablo

Svaki dan gledam poslasticarsku radnju ciji vlasnici su prikacili hladnjacu na stub od ulicne rasvete i nikom nista jer je vlasnica nekad bila trzisni inspektor, a da ne pricam o tome da fiskalni nikad ne daju. Cak i kad trazis fiskalni, radnica se pravda da je upravo zakljucila kasu. Usred radnog vremena! Da ne pricam da je ulaz u radnju uvek zakljucan, nego moras da zvonis, kako bi se oni pripremili ako bane kontrola iako ce to tesko da se desi jer vlasnica i dalje ima "prijatelje" u finansijskoj i trzisnoj inspekciji, pa dojave o eventualnoj kontroli stizu blagovremeno. Toliko o jednakima i onima manje jednakim pred zakonom.

special image