• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I tetovaža i bermude ulaze u inflaciju

Izvor Tanjug

Italija će uključiti cene tetoviranja i muških kratkih panatalona u mesečni izveštaj o potrošačkim cenama, saopštio je danas italijanski statistički zavod, a prenosi agencija Rojters.

 Italija menja statističku bazu i ubacuje tetovažu i kratke muške pantalone Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Državni statistički zavod, ISTAT, prilagođava svake godine korpu proizvoda koji se koriste za merenje potrošačkih cena, kako bi ona bolje odražavala šta ljudi kupuju, i izbacuje artikle i usluge koji više nisu popularni.

Skenira se 1.500 proizvoda

ISTAT prikuplja cene gotovo 1.500 osnovnih proizvoda u 80 različitih italijanskih gradova mesečno, zbog izračunavanja indeksa potrošačkih cena. Italijanski zavod za statistiku pravi tri različita izveštaja o potrošačkim cenama, i to: nacionalni indeks za celokupnu populaciju, zatim EU harmonizovani indeks, i indeks za porodice u kojoj zarađuje samo jedan član. Promenjena liste robe i usluga na osnovu kojih će se izračunavati ovi indeksi biće primenjena u sva tri slučaja.

Ove godine ISTAT će indeks potrošačkih cena izvoditi na osnovu cena povrća i napitaka, kao što je sojino mleko, zatim na temelju cena helanki za decu, muških majica i električnih bušilica. Osim za nove automobile, sada će se prikupljati i cene polovnih vozila, naveo je ISTAT.

Italijanski statističari će u računicu početi da uključuju i cenu bundeve, pored krastavčića i graška koji se odranije nalaze na listi, a počeće da prikupljaju i cene univerzitetskog smeštaja i krpa za prašinu, dodaje Rojters.

Budući da se više ne koriste u znatnoj meri, ISTAT je odlučio da troškove kušet kupea i kreveta u noćnim vozovima skine sa liste.

S druge strane, zbog sve veće popularnosti, tetovaže i kratke muške pantalone, koje, kako navodi britanska agencija, italijanski muškarci od stila nikada ne nose u gradovima - zaradile su svoje mesto u novom računanju inflacije.

Rast potrošačkih cena u Italiji iznosio je u januaru 0,4 odsto na međugodišnjem nivou, saopštio je ISTAT danas, dodaje Rojters.


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image