• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na listi najbednijih ekonomija- Srbija neslavna 7.

Izvor mondo.rs

Medijska kuća Blumberg, specijalizovana za finansije i ekonomiju, objavila je svoju listu "zemalja sa najbednijom ekonomijom u 2016". Srbija zauzima neslavno mesto u Top 10.

Muke sa inflacijom i nezaposlenošću iz 2015. godine preseliće se i u tekuću, najavljuju svetski ekonomisti.

Ubedljivo najgora na svetskoj listi od 63 mesta, najbednijih ekonomija je Venecuela, za koju analitičari u Blumbergovoj anketi prognoziraju da će imati inflaciju od 152 odsto i rast nezaposlenosti za 7,7 odsto.

Poljska primer, ako ne zabrlja

Nije sve tako crno, kaže Blumberg ukazujući na primer Poljske, koja je 49. a početkom 2015. joj je procenjivano znatno gore 15. mesto. Tamo situacija zavisi od nove vlade desnice , koja je svašta obećavala u predizbornoj trci – a svako takvo ostvareno obećanje će koštati.

Na listi, na kojoj se procenat nezaposlenosti dodaje na inflaciju, Venecuela je četvorostruki "bednija" od drugoplasirane Argentine.

Takvom rekordnom rezultatu svakako neće pomoći ni dalji pad cena nafte, glavnog izvoznog proizvoda te južnoameričke zemlje, kao ni to što mora da ispati 10 milijardi dolara duga ove godine.

Argentina bi možda imala i viši rezultat na listi da se njena statistika može realnije sagledati. No, državna statistička agencija više ni ne objavljuje sve podatke, jer je u procesu restrukturisanja, nakon dugogodišnjih optužbi da je "frizirala" rezultate.

Zemlje koje slede na listi nemaju toliki problem sa inflacijom, koliko sa nezaposlenošću – Južna Afrika, Grčka i Ukrajina.

Srbija se, sa indeksom 20,9, nalazi između Ukrajine (26,3) i Španije (21,2), kao lošije plasiranih, i Turske (18,8) i Brazila (16,8) kao nešto boljih. Nije tako daleko ni Hrvatska (16,7), kao 10. najbednija, dok je Sloveniaj 29. (indeks 9,7).

Najsrećnije svetske ekonomije su u sličnom poretku kao i ranijih godina. Tu nema iznenađenja. Tajland, gde se strukturno dozvoljava manje beleženje nezaposlenih, je najmanje loše plasirani na "listi bede" (indeks 2,2), zatim slede Singapur (2,6), Švajcarska (3,2), Japan (4,0) i Tajvan (4,8)…

S tim da Švajcarska ima drugi potencijalni problem – opadanje cena koje na kraju može skupo koštati ukunu ekonomiju.

Ekonomisti se nadaju popravljanju situacije u Rusiji, Rumuniji i Irskoj.

Komentari 66

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vvvv

Nesto ne vidim Blumbergovo predstavljanje Amerike u ovom pregledu.... koliki li je tamo misery inex.... kad se pola AMerike trese od bede?!

ivan

Aco toliko o tvojim uspesima.

Пера

Значи, Сомалија има јачу економију, је ли?

special image