• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko dira u Tita i Partiju, tj. Železaru...

Izvor MONDO/Beta

Član Nadzornog odbora Železare Smederevo, Bojan Bojković, poistovećuje "napade" na državnu fabriku i decenijskog mega-gubitaša, u kojoj prima naknadu - kao "izdaju zemlje".

Bojković je danas izajavo da se u aprilu može očekivati potpisivanje ugovora sa kineskim investitorom o privatizaciji te srpske čeličane. Zbog toga su, kaže Bojković u maniru izjava iz komunističkih vremena, da su napadi na tu fabriku uoči tako važnog momenta ravni izdaji zemlje.

Policijska "redovna provera"

Policija je upala u Železaru Smederevo u septembru prošle godine i pregledala sve finansijske papire radi provere poslovanja "starog poslovodstva", u koje spada i sadašnji član NO a nekadašnji direktor Bojan Bojković. Sam Bojković je tada rekao da se radi "o rutinskoj kontroli MUP-a", a javnost nije obaveštena o detaljima i posledicama istrage.

"Mi smo pred potpisivanjem ugovora koji će spasti ne samo Želežaru, već i privredu Srbije. Investicija je magnitude od skoro milijardu dolara i investitori sa kojima se pregovara gledaju sve što ide u javnosti, a svi koji napadaju Železaru, pregovore, viziju u trenutku pred potpisivanjem, po meni treba zaista da prestanu da rade to, jer je to ravno izdaji zemlje", istakao je Bojković u izjavi za Tanjug.

Bojković je precizirao da će tender za privatizaciju Železare Smederevo najverovatnije biti raspisan 29. februara, da će trajati oko mesec dana, da će se nakon toga pregledati sve ponude i sesti sa najboljim ponuđačem, sa kojim će se pregovarati 15-20 dana.

"Potpisivanje ugovora se može očekivati pre kraja aprila meseca, odnosno od polovine do kraja meseca. Imajući na umu kako pregovori teku sa potencijalnim investitorima, ja sam apsolutno uveren da će do tog potpisivanja doći i do rešenja pitanja Železare", istakao je Bojković, koji je i član Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerom.

Bojković je napomenuo da je još pre dve i po godine tadašnji prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić oformio tim na čelu sa njim, koji je ušao u devastiranu Želežaru, praznih magacina, bez proizvodnje, ugašenih peći, bez ikakve budućnosti.

"Podrška tokom dve godine tadašnjeg prvog potpredsednika, a današnjeg premijera, je bila tolika da su čak i dva ministra koja su bila u vladi otišla iz vlade, s obzirom koliku je podršku davao Železari Smederevo, imajući viziju, a to je vizija bolje Železare i bolje Srbije", napomenuo je Bojković i dodao da je kao apolitična ličnost i profesionalac koji je dugo radio u inostranstvu došao da pomogne i video tu viziju i da je taj cilj ostvariv.

Železara, prema njegovim rečima, zapošljava 5.000 ljudi i indirektno 18.000 ljudi, sa potencijalom da to pokrene čitavu privredu.

"Radnici Železare imaju budućnost, nisu je imali pre dve i po godine, kada nisu imali šta da rade, iako su visoko obučeni i motivisani. Sadašnji premijer im je dao viziju, cilj i budućnost i za otprilike mesec-dva će biti kulminacija sa konačnom privatizacijom Železare", poručio je Bojković.

Sve se to, kako je napomenuo, dešava u industrijskog grani u kojoj se železare po celoj Evropi gase - samo u zadnjih mesec i po dana su ugašene dve velike železare, jedna u Velikoj Britaniji, druga u Španiji, ali i u momentu kada je cena čelika u zadnjih godinu dana pala više nego u zadnjih 25 godina.

"U takvoj tržišnoj utakmici i ambijentu da vi uspete da privatizujete Železaru i privučete toliko veliku i ogromnu investiciju se meri samo sa nečim što potvrđuje jedan ogroman danonoćni rad i veliku energiju koja je upotrebljena da se za celu privredu Srbije nađe rešenje", istakao je Bojković.

UDAVAČA KOJU NIKO NEĆE

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom Ju-es stilu (US Steel) za 23 miliona dolara, da bi je Amerikanci prodali kada je počela da redovno pravi gubitke. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar.

OD tog trenutka Vlada pokušava da se reši vlasništva nad fabrikom koja je od osnivanja bila u plusu samo tih nekoliko godina kada su je vodili Amerikanci.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, i on je neslavno propao. Na drugomtenderu u decembru 2014, nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom, Valda se dogovorila sa HPK Inženjering, i ta firma na čelu sa "starim znancima" iz ranijih rukovodstava, Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem, je u aprilu 2015. preuzela upravljanje srpskom čeličanom na čelu

Premijer Vučić ranije je izjavio da bi, ukoliko dogovor sa kineskom HBIS grupom bude zaključen u maju, rast BDP-a Srbije u 2016. mogao zahvaljujući tome da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan Ru

Za komunistu-Nama Srbima tvoj komunizam i tvoj copavi zagorac su više naudili nego turci svih onih vekova!Mi Srbi sada beremo plodove titoizma,dok rvati,makedonci i ostali iz lažnog bratstva i jedinstva mogu samo da mu zahvale!Još je u Srbiji ostalo tog vašeg otrova,al dace Bog da SRBIJOM OPET TAMJAN MIRIŠE!!!

KOMUNISTA

Ako vam je Tito kriv,kako to da nas vi niste usrećili?!Tito je imao petogodišnji plan,a vi nemate ni dnevni red!Zbog Tita smo uspjeli,zbog vas smo propali.Zašto ga niste nadmašili vi koji ste ga kritikovali?! Otkad nema socijalizma,sve je u domenu amaterizma,i nije istina da smo zbog socijalizama propali.Mi smo propali onda kad smo od socijalizma odustali!!!BRATSTVO,JEDNAKOST,SLOBODA!Živjela revolucija!

Bule

@KOMUNISTA ovaj ne odustaje, čoveče propala ti ideologija, otišla na djubrište istorije, komunista= nacista, prvo bratstvo i jedinstvo a onda klanje i jasenovac!

special image