mondo.rs

Svi moji TV muškarci: Dilan Mekej (Beverli Hils)

Autor:

Počela je da gleda televizijske serije kad je imala samo pet godina… I zaljubljivala se u likove iz serija. Pročitajte tekst Jelene Đurović o frajerima iz serije "Beverli Hils".

Serija "Beverli Hils 90210" je morala da se gleda na vreme ili da se ne gleda uopšte.

Stariji su se žalili kako je je to treš, "američko ušećereno smaranje". Mlađim tinejdžerima nije bio dovoljno zanimljiv zaplet koji je kombinovao ljubavne zavrzlame između onih koji imaju mnogo para i onih koji ih imaju još više, uz lažne trudnoće, SIDU, a sve u skladu sa nenapisanim sloganom "I bogati plaču".

Kao što se to dogodilo i sa ranijom storijom, onom o "Tvin Piksu", likovi iz "Beverlija" su, u periodu kad smo seriju počeli da pratimo u Jugoslaviji, bili baš moje godište.

O, sreće!

Imali smo specijalnu rutinu, skoro ritual, u konzumiranju magičnog broja 90210: Nedeljom su mi u stan pristizale isključivo drugarice, majka bi nam pripremila razne salate (već smo pazile na liniju) i sa egzaltacijom smo slušale prve taktove zarazne muzike sa špice.

Ukratko: Brenda i Brendon Volš dolaze u sav taj luksuz šik četvrti Los Anđelesa iz neke zabiti, države Minesote. Sa sobom donose svoje malograđanske ali narodske običaje, demode džins, šiške koje izgledaju kao sarmice (Brenda) dok mama Volš riba i pere po kući iako može da priušti pomoćnicu. Njihovo uklapanje u sjaj i bedu Beverli Hilsa je zapravo pogonsko gorivo zapleta.

Izvor: YouTubeU tom trenutku, svi smo mi pomalo Brendon i Brenda. I naše majke peru prozore sirćetom i vodom, neki čak i kisele kupus na terasama - ali nije bitno šta jesi, nego šta želiš da budeš…Brat i sestra Volš ipak nemaju šmek jednog Gige Moravca koji sa sela dolazi da zavlada gradom, oni su na početku džiberčići u odnosu na "kul ekipu" Stiva, Keli, Donu pa čak i kretenoidnog Dejvida Silvera (koji je mnogo docnije, u pravom životu oženio Megan Foks, ali o njemu naknadno).

U podeli je i pametna, ali starmala Andrea Zakerman. Njoj se promptno dopadne Brendon, jer je ona cica koja je prozrela površnost tih milionera i bilionera unaokolo i treba joj "nešto više". Skloni se Andrea, imaš 17 godina, ne foliraj se.

Niko neće da bude Andrea!

Bio bi greh ne pomenuti i lokalnog mudraca, Neta, vlasnika samostalnog ugostiteljskog objekta "Peach Pit" gde se naši junaci često sastaju i rastaju. Na kraju, ali ne manje važno - ON.

Stav. Spuštene Levis 501. Bela T-shirt. Kabriolet. U priču ulazi Dilan.

Dilan Mekej (Luk Peri) je san svih snova, što odmah shvataju gledaoci ali Brendon i Brenda. Brendon u njemu nalazi zrelog drugara bez predrasuda, koji ga ne odbacuje zato što nije "iz kruga dvojke" a Brenda svog prvog dečka.Dilanov otac je prebogat, ali to nije bitno, jer njega sve to ne opterećuje - on je u fulu, ali onako neobavezno, da ne žulja. Dilan surfuje, sluša "dobru ziku" (starinski izraz za "muziku", nije u relaciji sa aktuelnim virusom), i čita klasičnu literaturu... Možda najbolji momenat na samom početku serije je prvi izlazak Brendona i Dilana: Brendon u Dilanovom retro kabrioletu nalazi sabrana dela
orda Bajrona. Na upitni Brendonov pogled, u stilu: "Druže, šta će ti ovo u kolima, zašto nemaš neki Plejboj ili barem Hastler?", Dilan ležerno odgovara: "Ma ništa, samo neka knjiga za opuštanje… Byron is mad, bad and dangerous to know".

Spektakl počinje kad taj šarmantni fićfirić ulazi u ljubavni trougao sa Brendom i Keli. A srce para scena u kojoj on odvodi Keli (to sam, pretpostavili ste, JA) na tajni randevu: svakako je morala biti Grifit opservatorija, mesto na kojem se snimao "Buntovnik bez razloga". Dilanovi uzori su samo neodoljivo loši momci od Bajrona do Džejmsa Dina.


Dilan se, na kraju emotivne dileme odlučuje za Keli, što joj i saopštava dok plivaju u bazenu nekog nejeftinog hotela.

Izvor: YouTube"Para na paru ide", prokomentarisaće moja majka dok smo nas pet uzdisale i zavidele Keli na Dilanu a bogami i na bazenu.

Aron Speling je znao kako da se dodvori gledaocima svih ukusa i razmišljanja, pa je soundtrack bio veoma važan element i mogao je da privuče i one koji inače ne bi bili pacijenti doktora Spelinga i Darena Stara: Dilan i Brenda raskidaju uz "Losing my religion" a u flešbeku, kad se Dilan seća lepih trenutaka koje je proveo sa ocem, sa ekrana odzvanja indie-koledž hit, numera "You are the everything”, ponovo benda R.E.M. Čak i oni koji se nisu pelcovali odmah, morali su da daju kredit autorima: kombinacija kojom se u tinejdž-šećerlemu ubacuju heroji nezavisne muzike i recept “za nekoga sve, za svakog ponešto" odlično je igrala čak deceniju na američkoj televiziji.

Izvor: YouTubeA Dilan Mekej i ja? Zabavljali smo se par godina. A onda su se pojavile nestvarno plave oči, duga kosica i karirana košulja. Slušao je grandž i zvao se…

Nastavak? Uskoro.

- ZANIMLJIVOSTI O SERIJI -

Nekad i sad: Beverli Hils 90210- "Beverli Hils" se na američkoj televiziji FOX emitovao od oktobra 1990. do maja 2000. godine.

- Iza uspeha "Beverlija" stoji Daren Star, koji je kasnije bio autor "Melrose Place" i "Sex and the City".

- Šenen Doerti je igrala Brendu samo četiri sezone. Ipak, vratila se u podmlađeni serijal "90210" i to uz skoro sve devojke iz prve postavke (tu su bile i Dženi Gart i Tori Speling). Ovaj drugi dolazak "Beverlija" na američku televiziju nije prošao nezapaženo - serija je prikazivana čak pet sezona, od 2008-2013.

- Iako su postigli veliki uspeh tokom devedesetih, niko od glavnih glumaca se kasnije nije proslavio u filmskim rolama, a većina je imala i veoma nesrećan i turbulentan ljubavni život.

- POSVAĐALI SE ZBOG HONORARA!

- Od uspešnih i zapaženih projekata protagonista “Beverlija” izdvaja se literarni napor glumice Tori Speling - njena knjiga "sTori Telling" proglašena je najboljom selebriti autobiografijom 2009. godine.

- Jan Ziring je odlično tumačio rolu nesnosnog i razmaženog tatinog sina Stiva Sandersa. Trenutno ga gledamo u niskobudžetnom filmskom fenomenu "Šarknado" (o ovom filmu smo pisali nekoliko puta)

- Ponajviše uspeha u poslovnom i privatnom životu ima Brajan Ostin Grin, zapamćen po ulozi šantavog di-džeja Dejvida Silvera. Jedanaest godina je bio u vezi a potom i u braku sa Megan Foks (imaju dvoje dece) i povremeno se pojavljuje u filmovima i na televiziji.
- U jeku slave, Džejson Pristli (Brendon) se pojavio u spotu "I Drove All Night" Roja Orbisona. Partnerka mu je bila "oskarovka" Dženifer Koneli.

Izvor: YouTube


(autor teksta: Jelena Đurović)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.