Grčka nam je i dalje omiljena, ali...

Prodaja letnjih aranžmana uveliko je počela. Grčka je skoro rasprodata, što je i očekivano, ali nas Turska, i pored neverovatno niskih cena, ipak interesuje malo manje nego inače.

Grčka nam je i dalje omiljena, ali... Foto: Mondo/Goran Sivački

U turističkim agencijama u Srbiji kažu da je interesovanje za Grčku veće nego ikada do sada - čak za 50, 60 odsto više nego prošle godine. Sa druge strane, Turska nije druga hit destinacija naših turista, kao što je nekada bilo - interesovanje za ovu zemlju, kažu u srpskim agencijama, opalo je za oko deset odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Generalno, interesovanje za Grčku je veliko, dok je za Tursku manje, verovatno zbog terorističkih napada koji su se ranije tamo dogodili. Međutim, cene su sada drastično niže, a iz Turske uveravaju da će turističke zone biti obezbeđene. Upravo zbog nižih cena, možda možemo u narednom periodu da očekujemo rast interesovanja za ovu destinaciju," kaže direktor YUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija) Aleksandar Seničić.

On dodaje da je za Grčku do sada rasprodato oko 40 odsto aranžmana, ali da će se pravo stanje znati nakon Sajma turizma u Beogradu (od 18. do 21. februara) jer mnogi upravo tada biraju destinaciju za letovanje.

Kada je reč o cenama u Turskoj, one su znatno niže nego ranije. Tako, na primer, paket aranžman (avio prevoz, sedam noćenja, polupansion) u Alanji košta od 286 evra u predsezoni, dok 11 dana u Bodrumu, u "ol inkluziv" hotelu košta 394 evra po osobi, uz avionski prevoz. Kada je reč o cenama u sezoni, iste ove ponude - paket aranžman u Alanji i Bodrumu, košta oko 350, odnosno 540 evra.

Jeftiniji su čak i oni najluksuzniji hoteli - paket aranžman sada može da se nađe i za 2.000 evra, umesto 3.000 kolika je bila najniža cena prošle godine.

Kada je reč o omiljenoj nam Grčkoj, cene su niže nego ikad, rekli su nam u beogradskim turističkim agencijama.

Tako deset noćenja košta od 189 evra u hotelu sa tri zvezdice, odnosno 199 evra u hotelu sa četiri zvezdice. U te cene uključeni su polupansion i autobuski prevoz. Isti aranžman u sezoni ćete platiti od 300 evra.

Takođe, deset noćenja u apartmanima u Nikiforosu (Hanioti, Grčka) košta 59 evra, a u cenu je uključen i autobuski prevoz. Isto to u sezoni košta od 100 evra.

Ostrva i dalje drže cenu. Ponude za letovanje na Kritu, recimo, kreću se od 300 do 600 evra za polupansion, uz avionsku kartu, za Zakintos od 295 do oko 1.000 evra, dok noćenje na Tasosu, košta 22 evra uz doručak, bez prevoza.

Iako interesovanje naših turista za letovanje u Turskoj nije tako drastično opalo, broj zainteresovanih Nemaca za letovanje u ovoj zemlji je opao za 40 odsto posle napada u Istanbulu.

Da teroristički napadi zaista menjaju turističku mapu sveta, pokazuje i to što je broj gostiju u Tunisu 2015. godine smanjen za dva miliona, a letovališta i hoteli u sezoni "zvrjali" su prazni.

Istini za volju, Tunis ove godine nije na listi ponuda mnogih naših turističkih agencija, a mali je broj zainteresovanih za Egipat.

Znamo da budžet kojim raspolažete "određuje" destinaciju gde ćete letovati, ali...


Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti