Erdogan preti: Poslaću vam milione izbeglica!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan napao je danas EU i Ujedinjene nacije zbog pritisaka koje vrše na Tursku da otvori svoje granice za izbeglice.

35
A- A A+

On je zapretio da će u druge države poslati milione izbeglica, koje se već nalaze u Turskoj.

"Nama ne piše na čelu da smo idioti. Nemojte misliti da su avioni i autobusi tamo bez razloga. Mi ćemo učiniti ono što je neophodno", rekao je Erdogan, preneo je AFP.

Erdogan je potvrdio da je tačno da je evropskim zvaničnicima zapretio da će Turska preplaviti evropske zemlje izbeglicama.

"Ponosan sam na to što sam rekao... Evropi smo rekli 'žao nam je' a potom ćemo otvoriti granice i reći 'doviđena' izbeglicama", rekao je Erdogan aludirajućí na razgovor koji je imao s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Nekoliko hiljada sirijskih izbeglica čeka na granici da uđe u Tursku.

EU i Turska su krajem novembra 2015. potpisale akcioni plan koji predviđa evropsku pomoć od tri milijarde evra turskim vlastima koje zauzvrat treba da bolje kontrolišu svoju granicu u borbi protiv priliva izbeglica s Bliskog istoka.

Od tada EU se žali na sporost primene tog dogovora.

Turski predsednik je ranije, u novemebru, rekao dvojici evropskih zvaničnika Žan-Klodu Junkeru i Donaldu Tusku, da bi moglo da dođe vreme da Turska otvori izlaz izbeglicama koje putuju u Evropu.

"U prošlosti smo zaustavljali ljude na kapiji za Evropu, zaustavljali smo autobuse u Jedrenu. Otvorićemo izlaz i poželećemo im bezbedan put, to sam rekao", naveo je Erdogan, preneo je Rojters.

Sve vesti