• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SJAJNO: Izložba o Pupinu trajaće još!

Izvor mondo.rs

Istorijski muzej Srbije je, zbog velikog interesovanja javnosti, produžio trajanje izložbe "Pupin - od fizičke do duhovne realnosti" - do juna!

 Izložba o Pupinu produžena do juna

Ako ste napravili grešku i niste posetili izložbu o velikom srpskom i svetskom naučniku Mihailu Pupinu, evo prilike da tu grešku ispravite.

Istorijski muzej Srbije (Trg Nikole Pašića u Beogradu) je, zbog velikog interesovanja javnosti, produžio trajanje izložbe "Pupin - od fizičke do duhovne realnosti"!

Zainteresovani posetioci, koji su u proteklom periodu propustili da vide nesvakidašnju interaktivnu postavku - do sada najobimniji presek života i dela Mihajla Idvorskog Pupina, mogu to da učine dokraja juna.

Ovu izložbu je do sada videlo više od 20.000 ljudi i više od 150 školskih grupa.

Saznajte i vi zašto je FBI pratio Pupinov rad, da saznate sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASE, odnosu sa predsednikom SAD Vudro Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena...

Izložba opisuje Pupinovo detinjstvo i obrazovni put, aktivnosti na polju nauke, pronalazaštva, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno-političke doprinose pre, tokom i posle Velikog rata, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti i književni rad ovenčan prestižnom Pulicerovom nagradom za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka".


Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija. Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom "Pupin" ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio-vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača. Tako se na primer, interaktivne AR naočare koriste prvi put u muzejskoj praksi.

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić, dr Dušici Bojić i timu Live View Studio u kome se nalaze svetski pioniri u korišćenju AR tehnologije, ovako postavljena izložba na najbolji način predstavlja lik i delo ovog velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce se realizuju sredom od 17 (vodi muzejski savetnik Nebojša Damnjanović) i subotom od 13 i 15 časova (vodi jedan od autora izložbe Aleksandra Ninković Tašić).

Izložba o Pupinu
Izvor: YouTube


Grupne posete se organizuju radnim danima i neophodno je zakazivanje na telefon 3281- 242.

I još jedna lepa vest iz tog muzeja:
Istorijski muzej Srbije i ove godine učestvovaće u proslavi Dana državnosti i omogućiti individualnim posetiocima besplatan ulaz na aktuelne postavke na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša na drugi dan Sretenja, u utorak 16. februara, kao i u utorak 23. februara, povodom rođendana Istorijskog muzeja Srbije.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije: svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

* * *

U prizemlju Konaka kneza Miloša, pored ambijentalnih izlagačkih celina koje opisuju život u Srbiji u Prvom i Drugom srpskom ustanku, posetioci mogu da vide i tematsku izložbu "Evo mene, eto vas... Sećanje kneza Miloša", koja na jedinstven, uzbudljiv i nesvakidašnji način, u formi stripa, oživljava scene iz jednog od najznačajnijih perioda moderne srpske istorije. Iako je strip još uvek popularan medij, a događaji inspirativni za strip-stvaralaštvo, oni se prvi put na ovaj način prikazuju u muzejskom prostoru.

Posebnu draž postavci daju autentični predmeti iz ovog perioda, koji prate priču.

Na spratu Konaka se nalazi stalna postavka "Miloš Obrenović - dinastija, istorija, mit", posvećena tvorcu moderne srpske države knezu Milošu, njegovim zaslugama za oslobođenje od osmanske vlasti, kao i značaju koji su njegovi naslednici iz dinastije Obrenović imali u srpskoj istoriji 19. veka. Autori postavke su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović, kustos ma Dragana Spasojević i viši kustosi mr Katarina Mitrović i Vladimir Merenik.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoe

Odlična izložba! Vredi je posetiti :)

SERIJE