SASTALI SE PAPA I KIRIL: Mi smo braća!

Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se večeras u Havani, što je prvi susret poglavara dve crkve od raskola 1054. godine.

Oni su se srdačno pozdravili i poljubili pre početka sastanka.

Papa i Kiril potpisali su tokom sastanka zajedničku deklaraciju o savremenom progonu hrišćana u zemljama poput Iraka i Sirije, prenosi Sputnjik.

"Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mestu", rekao je patrijarh Kiril, prenose ruski mediji.

Evo koje su poklone razmenili

Papa Franja poklonio je patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Kirilu relikviju slovenskog prosvetitelja Svetog Ćirila i pehar, a dar ruskog patrijarha papi je ikona Kazanjske Bogorodice

"Želim da naglasim da se sve dogodilo po Božijoj volji", rekao je on i dodao da nema prepreka za organizovanje novog susreta dve strane, prenosi RIA Novosti.

Pozivajući se na izvor iz delegacije Vatikana, RIA Novosti prenosi da je papa Franja srdačno se pozdravivši sa ruskim patrijarhom rekao: "Mi smo braća".

Sastanak se održava u prostoriji na Međunarodnom aerodromu Hose Marti u kojoj je izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Očekuje se da će sastanak, koji će biti iza zatvorenih vrata, trajati najmanje dva sata.

To će biti prvi sastanak između poglavara Rimokatoličke i ruskog patrijarha još od Velikog raskola 1054. godine i podele hrišćanstva.

"Polažem velike nade u taj sastanak", rekao je ranije patrijarh Kiril tokom sastanka sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom u Palati revolucije u Havani, prenela je agencija Tass.

Sastanak na neutralnom terenu se planira već decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

Približavanje sa pravoslavnim krilom hrišćanstva je u skladu sa nastojanjima pape Franje da Vatikan postane aktivniji u međunarodnoj diplomatiji.

"Samo sam želeo da zagrlim moju pravoslavnu braću", rekao je papa u intervjuu ranije ove nedelje, ali je sastanak stavio i u kontekst šireg angažovanja Rusije na međunarodnoj sceni, rekavši da bi Moskva mogla da bude važan partner u postizanju mira u svetu.

Papa Franja je od svog izbora 2013. na čelo Rimokatoličke crkve dvaput primio ruskog predsednika Vladimira Putina u Vatikanu.

Sve vesti