Evo zašto su banane super voće

Autor:

Ako ne jedete banane redovno, možda će vas ovaj tekst naterati da to promenite - nutricionisti kažu da je ova voćka "čudotvorna!"

6
A- A A+

  Moderan način života ostavlja nam malo vremena da brinemo o zdravlju, a zbog toga mnogi jedu nezdravu hranu jer "nemaju vremena da kuvaju", da jedu voće i povrće. Međutim, nutricionisti tvrde da je dovoljno da unesete tek male promene - kao na primer, da jedete dve banane dnevno, i već ste uradili mnogo za svoje zdravlje.

Banane sadrže veliku količinu gvožđa, koje stimuliše proizvodnju krvnih zrnaca i hemoglobina, što je jako važno, naročito kod anemičnih ljudi.

Osim toga, banane će povećati nivo energije, zbog čega je preporučljivo konzumirati je pre treninga. Nutricionisti tvrde da je ova voćka delotvorna i kod bola u grlu i kašlja, da pomaže u borbi protiv depresije i poboljšava raspoloženje. Triptofan koji banana sadrži, telo pretvara u serotonin, hormon sreće.

Stručnjaci tvrde da trudnice koje jedu banane lakše "podnose" trudnoću. Ovo voće podiže nivo šećera u krvi, što pomaže u ublažavaju jutarnjih mučnina.

Banane sadrže i male količine natrijuma i dosta kalijuma, koji pomaže u regulisanju srčanog pritiska i generalno ima dobre efekte na zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da konzumacija banana smanjuje rizik od srčanog udara za čak 40 odsto!

Ovo voće takođe ublažava gorušicu, zbog toga što sadrži antacid.

Kalijum u bananama poboljšava moždane funkcije, pospešuje pamćenje, a stručnjaci kažu da konzumiranje ovog voća u jutarnjim časovima pomaže da tokom dana budemo bolje koncentrisani.

Bogate su i hranljivim vlaknima, zbog čega su dobre za varenje, pa se preporučuju osobama koje imaju problema sa konstipacijom.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti