Medvedev: Počeo novi hladni rat, nema više Evrope

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da su odnosi Rusije i zapada ušli u period "novog hladnog rata". Premijer Francuske Manuel Vals upozorio da su izvesni novi teroristički napadi u Evropi.

"Možemo jasno da kažemo: ušli smo u novi period hladnog rata", rekao je Medvedev na konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

Prema njegovim rečima, politika NATO prema Rusiji je "neprijateljska i zatvorena".

"Sticanje poverenja je teško, ali moramo da počnemo. Naši stavovi se razlikuju ali se ne razlikuju kao pre 40 godina kada je u Evropi postojao zid", rekao je Medvedev.

On je rekao da se ponekad pita da li je 2016. ili živimo u 1962. godini.

Medvedev je ocenio da je situacija u svetu dramatična, jedinstvene velike Evrope više nema.

"Još su žešći sukobi u zemljama Bliskog istoka i severne Afrike, dogodio se kolaps zbog migrantske krize, odnosi između EU i Rusije su se pokvarili, u Ukrajini je građanksi rat", rekao je Medvedev.

Medvedev je ocenio da ako situacija u Siriji i drugim žarištima ne bude normalizaovana, postoji opasnost da terorizam postane "nova vrsta rata" u koji će biti uvučen čitav svet.

Samo redovna saradnja između Rusije i SAD može da vodi ka normalizaciji situacije u Siriji, rekao je Medvedev.

"Pod tim redovna, mislim, svakodnevna saradnja", dodao je ruski premijer.

On je istakao da nema potrebe bilo koga plašiti kopnenom operacijom u Siriji, prenosi agencija Rojters, uz komentar da nije jasno na šta je Medvedev mislio.

Medvedev je ponovo odbacio optužbe da ruske vazdušne snage bombarduju civile u Siriji.

"Nema dokaza da bombardujemo civile iako nas svi optužuju da to činimo. Rusija ne pokušava da ostvari neke tajne ciljeve u Siriji. Jednostavno, pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne interese", rekao je on, dodavši da Moskva želi da spreči ekstremiste da stignu do Rusije.

VAlS: SLEDI NOVI UDAR ISIS-a U EVROPI

Novi veliki napadi u Evropi su izvesni, upozorio je danas francuski premijer Manuel Vals na istoj konferenciji i pozvao na oprez i spremnost na reagovanje.

Vals, čija se država našla na udaru dva islamistička napada prošle godine, rekao je da je Evropa ušla u novu eru koju karakteriše trajno prisustvo "hiperterorizma" što, kako je ocenio, "svi osećaju", prenosi AFP.

"Moramo biti u potpunosti svesni pretnje i reagovati izuzetno snažno i lucidno. Napada će biti, i to u velikim razmerama. To je izvesno. Hiperterorizam će potrajati", istakao je on.

Snaga ideološke opčinjenosti je, dodao je, silna i u novo razdoblje smo ušli zato što je taj hiperterorizam u srži naših društava.

"Evropski projekat može da doživi kraj ako ne budemo oprezni", zaključio je Vals, a preneo Rojters.

Sve vesti