SAD upozorava Tursku da odmah prekine napade!

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas Tursku da prekine napade na kurdske snage u provinciji Alepo.

18
A- A A+

"Zabrinuti smo za situaciju severno od Alepa i radimo na deeskalaciji tenzija između svih strana", izjavio je portparol Stejt departmenta SAD Džon Kirbi.

On je rekao da su SAD dobile informacije o artiljerijskoj vatri s turske strane granice i da pozivaju "Tursku da prekine vatru".

Kirbi je rekao da SAD pozivaju i sirijske Kurde da ne koriste haotičnu situaciju na terenu i da doprinose konfuziji zauzimanjem novih teritorija.

“Raša tudej” javlja da je Turska granatirala snage sirijske vlade i kurdske ciljeve u blizini grada Azaza na severozapadu Sirije, uključićujući i vazdušnu bazu.

Izvor: youtube

Turski premijer Ahmet Davutoglu je potvrdio danas da su turske snage gađale mete kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na severu Sirije i pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

"Osvetićemo sa za svaki korak (koji su načinile YPG)", rekao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara, što je uživo emitovala televizija "Haber".

"YPG će se odmah povući iz Azaza i obližnjeg područja i neće im se ponovo približiti", dodao je turski premijer, preneo je Rojters.

Kurdska milicija (YPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

Izvorno ju je formirala 2004. Partija demokratskog jedinstva (PYD), a prebačena je u nadležnost Kurdskog vrhovnog komiteta, koji uključuje PYD, 2012.

Davutoglu je prethodno izjavio da će Turska, ukoliko to bude neophodno, preduzeti vojnu akciju protiv boraca iz vodeće stranke sirijskih Kurda - PYD, koju zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

"Možemo, ukoliko bude potrebno, da preduzmemo iste mere u Siriji kao one koje smo preduzeli u Iraku i iračkom Kurdistanu", poručio je Davutoglu u televizijskom obraćanju, govoreći o prošlogodišnjoj kampanji vazdušnih udara koje je Turska preduzela protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka.

"Očekujemo da nas naši prijatelji i saveznici podrže", istakao je turski premijer.

Turska smatra partiju PYD i njihove oružane snage ograncima partije PKK, koja već decenijama vodi pobunu protiv turskih vlasti, a koja je poslednjih meseci intenzivirana.

Zvanična Ankara je ove nedelje besno reagovala na komentar portparola američkog Stejt departmenta, koji je rekao da Vašington ne smatra PYD terorističkom grupom i najavio da će nastaviti da podržavaju njihove operacije u Siriji.

Sve vesti