U školama izmišljaju đake sa smetnjama u razvoju?!

Autor:

U Srbiji oko 11.000 đaka u osnovnim školama ima poteškoće u učenju i razvoju, a upravo ta kategorija učenika može biti i potencijali izvor zloupotreba kako bi se sačuvala radna mesta u prosveti, piše štampa.

7
A- A A+

List se poziva na podatke Ministarstva prosvete.

Prema tim navodima, 4.788 đaka ima smetnje u razvoju, a pored njih u evidenciji postoji još 6.302 učenika koji imaju poteškoće sa čitanjem i pisanjem, hiperaktivnošću i poremećajem pažnje.

"Direktorima škola nije strano da po nekoliko đaka stave u ovu drugu grupu za koju nije potrebna lekarska dijagnoza, već procena školskog psihologa i pedagoga. Ova deca su školama važna jer se u odeljenju broje kao dva učenika, pa tako direktori mogu da očuvaju veći broj odeljenja i zadrže radna mesta nastavnicima", pišu "Novosti".

 Ovakav trend primećen je u školama koje imaju nastavu na manjinskim jezicima, navodi list i dodaje da na prevare "nisu imuni" ni roditelji, pošto se dešava da se neki đaci svrstaju u grupu onih sa problemima u ponašanju ili učenju tek u osmom razredu, kako bi im se olakšalo polaganje male mature.

Kako list navodi, od 538.299 osnovaca, samo 242 učenika zvanično se vode kao talenti. Za nadarene postoje individualni obrazovni planovi, jer oni napreduju brže od generacije, ali škole zbog složene papirologije, dodatnog posla ili nekih drugih razloga, veoma mali broj nadarenih đaka evidentira u školskoj dokumentaciji.

Sve vesti