Šest stvari od kojih zavisi koliko ćete živeti

Autor:

Spavanje i sedenje ima više uticaja nego što se to ranije mislilo...

4
A- A A+

  Možda je malo morbidno, ali način života, navike i svakodnevno ponašanje su odgovorni za niz bolesti - od raka do srčanih oboljenja. Israživači iz Australije sada tvrde da postoje rizici od još nekih stvari za koje ranije nismo znali, kao što je dugo sedenje na primer, i da to isto treba biti uključeno u proceni životnog doba.

Tako što su spojili šest faktora rizika, ovi istraživači ističu da oni sadrže važne informacije o zdravlju neke osobe. U pitanju su: pušenje cigareta, konzumiranje alkohola, način ishrane, fizička aktivnost, vreme provedeno u sedećem položaju i spavanje.

U studiji je učestvovalo oko 230.000 odraslih ljudi koji su imali 45 godina, a oni ispitanici koji su imali najviše najviše rezultate u ovim kombinovanim faktorima, imaju veći rizik od smrti pre vremena.

Zanimljivo je da veći uticaj na smanjivanje životne dobi ima duže spavanje, a ne manjak sna, ali nije sigurno zašto osim da možda utiče na depresiju i umor. Duže vreme provedeno u sedećem položaju nema samo po sebi negativan efekat na životni vek, ali u kombinaciji sa manjkom fizičke aktivnosti je kobno.

Dobra vest je da kada znamo koje su stvari koje nas najviše ugrožavaju, onda možemo i da ih redukujemo, pa samim tim vodimo duži i zdraviji život.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti