Ovo niste znali o štucanju

Autor:

Štucanje može da bude prilično neprijatno, još ako krene da se događa u nezgodnim situacijama, čini se da kao vam ništa ne može pomoći i možda to nije tako daleko od istine...

6
A- A A+

  Pre nego što se "pozabavimo" temom štucanja, prvo treba preći preko celog procesa disanja.

Dakle, pluća se nalaze u grudnom košu gde je takođe smešteno srce i druge bitne strukture našeg tela. Zbog toga što su pluća mekana, ona su zaštićena "kavezom" rebara, koja su povezana jedna s drugim mišićima, tetivima i drugim vezivnim tkivima. Još jedan mišič, dijafragma, odvaja grudi od abdomena. Dijafragma je tanka, jaka i kupolastog oblika.

Kada se dijaframa zgrči, ona stvara vakum u grudnom košu i to je ono što dopušta vazduhu da ispuni pluća. Kada se dijafragma opušta, ona se vraća u svoj prvobitni oblik kupole i vazduh biva istisnut iz pluća. Ukoliko uzmete dubok uzdah, grudni mišići prorade kako bi još više vazduha moglo da stane u pluća.

Štucanje se javlja kada dijafragma počne brzo da se grči bez obzira na to da li vi u tom trenutku udišete vazduh ili ne. Ova akcija mišića stvara brzo oslobađanje vazduha u telo. U isto vreme, nešto brzo "stisne" grkljan, odnosno, "glasovnu kutiju", zaustavljajući time odlazak vazduha. To je ono što prouzrokuje crvkutav zvuk na kraju štucanja.

Osim u slučajevima nekih retkih bolesti koje izazivaju štucanje, na regularnoj bazi, nije jasno šta je to što ih pokreće. Najprihvaćenija teorija je da se neki od nerava koji kontroliše dijafragmu iziritira, što dovodi do grčenja mišića.

Štucanje uglavnom prestane za nekoliko minuta. Mnogi tretmani se preporučuju, uključujući i zadržavanje daha kako bi štucanje momentalno prestalo, ali nijedna od tih teorija nije naučno potkovana. Evo nekih:

- Udisati i izdisati u papirnu kesu 60 sekundi

- Progutati kašičicu šećera

- Popiti čašu vodu dok ste nagnuti napred

- Stajati na glavi

- Uplašiti se

A, evo nekih zanimljivi činjenica o štucanju:

- Fetusi, ili nerođene bebe, često dobiju štucavicu pred kraj same trudnoće. Pa, u zamenu za šutiranje, štucanje nerođene bebe takođe može da probudi mamu u sred noći.

- Novorođenčad često štucaju. Na sreću, bebe ne znaju šta im se dešava, pa im ovo ne smeta nešto preterano.

- Na osnov Ginisovih rekorda, Čarls Ozborn drži rekor u najdužem slučaju štucanja na svetu. Počeo je da štuca 1922. godine i nije prestao do 1990. godine, dakle, ukupno 68 godina!

Ukoliko štucanje traje duže od dan ili dva, idite kod lekara.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti