Penal za pamćenje: Mesijev omaž Krojfu!

Autor:

Argentinac, poput legendarnog Holanđanina, izveo spektakularan trik pri šutu sa bele tačke.

72
A- A A+

Remek delo majstora Johana Krojfa, u izvedbi Lionela Mesija!

Argentinski čarobnjak oživeo je ove večeri čaroliju velikog Holanđanina, u pobedi Barselone nad Seltom 6:1.

Naravno, reč je o legendarnom penalu Ajaksa, koji su u decembru 1982. protiv Helmond Sporta izveli Krojf i Jesper Olsen. Podsetimo, oni su jedanaestarac realizovali indirektno, tako što su razmenili dodavanja pre nego što su poslali loptu u gol.

Sličan trik, po ugledu na taj, večeras su izveli i fudbaleri Barselone, na svom Nou Kampu.

Najbolji fudbaler na svetu - Lionel Mesi, asistirao je sa bele tačke Luisu Suarezu, a Urugvajac je poslao loptu iza leđa Serhija Alvareza.

Ovako su to radili Krojf i Olsen.

Izvor: YouTube

Naravno, trik Holanđanina često je prethodnih decenija pokušavan i nije svakome upalio. Jedan od najpopularnijih neuspelih pokušaja izveli su Rober Pires i Tjeri Anri u Arsenalu, na Hajberiju, protiv Mančester sitija ali je Pires zabrljao, jer je samo okrznuo loptu i nije je pomerio sa kreča.

Potom je pokušao da je još jednom dotakne, ali nije uspeo, pa se ona vratila na tačku. Arbitar je mislio da je usledio i drugi kontakt, pa je oduzeo loptu "tobdžijama" i dosudio indirekt. Međutim, i da nije to učinio, Silvan Distan već je izneo sa bele tačke i pokušaj Francuza je propao...

Izvor: YouTube

Naravno, potez koji su izveli Holanđani, a večeras i Argentinac i Suarez, potpuno je u skladu sa pravilima, iz tri razloga.

- Igrač koji izvodi penal dužan je da uputi loptu unapred.
- Nema pravo da je dodirne dva puta uzastopno, dok je ne dodirne neki drugi igrač.
- Lopta je vraćena u igru u trenutku izvođenja, pod uslovom da je pokrenuta unapred i nema prepreke da drugi igrač igra njom.

Zanimljivo je da će se ovaj penal računati kao Mesijev promašaj, ali se time sigurno neće opterećivati. Pogledajte kako je gol Barselone izgledao sa tribina:

Sve vesti