Idi, bre, Gordana! Kakva zbrka oko mečke

Autor:

Umesto da bude budna pošto je danas glavna zvezda, mečka Gordana odlučila je da na Sretenje samo spava! Ipak, to što nije izlazila iz pećine, moglo bi da znači da zima u Srbiji, ipak, neće potrajati.

11
A- A A+


Predanje kaže da se na Sretenje sreću zima i proleće. Zbog toga se na današnji dan, po legendi, bude medvedi iz zimskog sna.

Priča kaže da ako medved na današnji dan ugleda svoju senku, uplašiće se i vratiti u pećinu da nastavi zimski san, odnosno da će zima potrajati još najmanje mesec do mesec i po dana. Ali, ako medved ne ugleda svoju senku, ostaće napolju, što znači da je završio zimski san i da nas sigurno čeka samo lepo vreme u nastavku godine.

Jedino mesto gde se u Beogradu siguno može naći medved je Beo Zoo vrt, a mečka Gordana godinama je takozvani reper koji na Sretenje utvrđuje da li će zima trajati ili ne, pa su se danas oko nje sjatili novinari.

Pošto je u Beogradu osvanulo oblačno jutro, Gordana danas nije ugledala svoju senku, ali nije ni izlazila iz svoje pećine, javlja "Telegraf".

Mečka iz Begradskog zoološkog vrta nije izašla iz jazbine već leži i spava, javlja i Beta.

Veterinar vrta Jožef Ezveđ kaže da ona i nije pouzdan metreolog.

Mečka Gordana danas nije izašla iz jazbine niti se budila, što prema rečima Ezveđa znači da če zima još da potraje.

"Prošle nedelje mečka je bila budna, ali nije izašla, danas ona spava i ne pokazuje nikakvo interesovanje da izađe“ rekao je Ezveđ.

Prema njegovim rečima mečka Gordana stara je oko 17 godnina odličnog je zdravlja i u dobroj je kondiciiji, ali za razliku od medveda u divljini ona nije imala pravi zimski san i često se budi i zimi, tako da nije pouzdan metereolog.

Ezveđ smatra da je razlog za to što živi u zatvorenoj sredini, ali i da globalno zagrevanje utiče na ponašanje mečke.

Njeni česti izasci zimi mogu da predskazuju proleće, međutim njen biološki sat najverovatnije joj govori da nije još vreme da izađe, rekao je on.

Izvor: youtube

Sve vesti