Korov koji čuva naše zdravlje

Autor:

Nekada su ovoj korov čak i jeli, bio je i lek za mnoge bolesti.

1
A- A A+

 Čičak (lArctium lappa) je u srednjem veku bio sastavni deo mnogih kuhinja sveta, dok se danas za jelo koristi samo u Japanu, ali je i dalje veoma cenjen u kozmetičkoj industriji.

Nutritivno bogati i lekoviti delovi čička su - listovi, stabljika, seme i koren.

Vitamini koji su značajno zastupljeni u čičku su C i E, a od minerala poseban naglasak je na kalijumu koji čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema, živaca i mišića, otklanja umor.

Čičak je dobar izvor prebiotika inulina koji se ističe svojim laksativnim svojstvima. Inulin pomaže i u snižavanju nivoa šećera i holesterola u krvi.

Čičak, takođe, ublažava bolove u trbuhu, nadutost, gorušicu i mučninu, pospešuju varenje.

Oblog od čička koristi se za lečenje kožnih problema poput nečiste kože, modrica, osipa, gnojnih rana, ogrebotina, akni, ekcema i lišaja.

Ovako se prave čaj i vino od čička

Kašiku korena prelijte hladnom vodom, oko pola litre. Ostavite da vri pet minuta, zatim isključite šporet, poklopite šerpicu. Procedite posle 15 minuta i pijte po dve kafene kašičice dvaput dnevno, ujutru i uveče. Ako 60 g suvog korena čička prelijte s 1,5 l belog vina i ostavite da stoji 20 dana, zatim procedite, dobićete odličan napitak za izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Pijte čašu, dve dnevno, uz mnogo vode tokom dana.

Ulje od čička poznato je po svojim umirujućim svojstvima i delotvornosti kod nesanice, nemira, napetosti, razdražljivosti i nervoze.

Čaj od čička je odličan za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba i lečenje veneričnih bolesti. Čaj od semena izvrstan je diuretik, a čaj od mladog lišća ublažava nadutost. Ispiranje ogrebotina, rana i čireva ovim čajem pridonosi njihovom bržem zarastanju, piše "Alternativa za vas".

Čičak je dvogodišnja zeljasta biljka čija visina može dosegnuti i do 150 cm. Raste kao divlja samonikla biljka na livadama, zapuštenim zemljištima, u šikarama, uz žive ograde, na sunčanim obodima šuma.

Listovi ove biljke su srcolikog oblika i nazubljenih ivica. Pri dnu stabljike su veliki i široki, a prema vrhu stabljike veličina im se smanjuje.

Beru se kada su sasvim mladi, obavezno pre cvetanja biljke.

Stabljika je debela, dlakava, tvrda, uspravna i razgranata. Bere se kao i listovi prie cvatnja biljke.

Koren je mesnat, razgranat, vretenastog oblika, a može izrasti i do 60 cm u dužinu. Od cele biljke, korenu je najlekovitiji. Vadi se u proeće i jesen.

Cvetne glavice su okruglog oblika, a smeštene su u "buketu" na vrhovima grana.

Cvetovi su purpurno-crvene do purpurno-ljubičaste boje. Čičak cveta od jula do septembra. Seme dozreva od septembra do oktobra, a sakuplja se kada sasvim sazri.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti