Advokati "jure" roditelje da tuže vrtiće

Autor:

Uvereni da je zakon na njihovoj strani, advokati širom Srbije “love” roditelje koji su godinama plaćali višu cenu vrtića od propisane, da pokrenu spor protiv predškolskih ustanova i lokalnih samouprava.

2
A- A A+

Pravnici se nadaju sigunrnoj zaradi od dobijenih parnica,  pa se na sve načine trude da dođu do klijenata koji su voljni da povrate preplaćeni nova cod obdaništa, pišu "Večernje novosti."

Od aprila 2010. do početka 2015. godine , roditelji su vrtić umesto 2.600 dinara plaćali najpre 8.700, a zatim 9.700 dinara.

Od januara ove 2015. godine je uvedena jedinstvena cena od 5. 540 dinara, a od ovog meseca je i ta cifra smanjena za 113 dinara.

Iako je Grad smanjio cenu obdaništa, nije ispoštovana preporuka da se obeštete roditelji zbog nezakonitog obračuna cene prethodne četiri godine.

Mnogi građani su zato odlučili da pravdu i naknadu troškova potraže na sudu, a pravnici videli priliku za dobru zaradu.

 Advoktaske kancelarija i telefonskim putem nude roditeljima pravnu pomoć, a neke od njih angažovale su i udruženja da ih reklamiraju na društvenim mrežama.

"Nisam razmišljao o tužbi,  ali sam dobio poziv od jedne advokatske kancelarije koja mi je predložila da me zastupa u sporu protiv grada I predškoske ustanove", kaže Miloš P, otac troje dece koji je pet godina plačao višu cenz vrtića.

"Ponudili su mi sklapanje ugovora po kjem bi za pravno zastupništvo dobili 25 odsto od dobijene sume."

Preko organizacije studenata Pravnog fakulteta “Pravo na pravdu” svoje usluge nudi i advokatska kancelarija “Đendić” iz Beograda.

Zastupamo dosta roditelja u sporovima protiv predškolskih ustabova, ao cenama se dogovaramo sa klijentom pojedinačno”, objasnio je za list Lazar Đendić.

"Zakon je na našoj strani, a ukoliko se predmet otvori on zastareva za 10 godina”, kaže on.

Sve vesti