Putarina ipak neće poskupeti!

Autor:

Putarina neće poskupeti! Vlada Srbije nije dala zeleno svetlo "Putevima Srbije" da uvećaju cene za 10 odsto, kako je bilo najavljeno početkom godine, pišu "Večernje novosti".

17
A- A A+

Novi cenovnik trebalo da je startuje već 1. februara, a po njemu bi korišćenje auto-puta od Beograda do Niša vozači, umesto 730 dinara, plaćali oko 800 dinara. Predlog je bio da od prestonice do Šida, putarina umesto 340 dinara, bude oko 375 dinara. Ali, to ne znači da se ovaj predlog neće ponovo naći na dnevnom redu, jer "Putevi Srbije" ne odustaju.

Nadzorni odbor ovog preduzeća je još u januaru prosledio predlog Vladi, ali njihove molbe, na sreću vozača, nisu ovog puta uslišene.

"Nismo još dobili dozvolu da korigujemo cene, kao što smo planirali, od februara, ali se nadamo da će nam premijer, ipak, odobriti poskupljenje narednih meseci," rekao je za ovaj list v. d. direktora "Puteva Srbije", Zoran Drobnjak. "Cene nisu menjane od februara 2008. godine, iako godinama tražimo od Vlade da odobri skuplju vožnju auto-putem".

Poslednji put su odbijeni 2013. godine. U međuvremenu su, kako ističe Drobnjak, rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje autoputeva i ostalih saobraćajnica. Drobnjak navodi i da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate.

U Srbiji je putarina, uz cenu od 0,03 evra po pređenom kilometru, dvostruko jeftinija u odnosu na Bosnu I Hercegovinu, Hrvatsku I Portugaliju, gde iznosi 0,06 evra. U Turskoj košta 0,039 evra po pređenom kilometru, u Grčkoj 0,045 evra, u Italiji 0,05 evra, u Španiji 0,085 evra, a u Francuskoj 0,095 evra.

Kalkulacija "Puteva" je bila da će ove godine inkasirati 19,1 milijardi dinara, a da će povećanje cene tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti