Opkoljena zgrada parlamenta u Prištini!

Autor:

Pristalice kosovske opozicije opkolile zgradu parlamenta u Prištini, pred početak sednice na kojoj treba da bude izabran kosovski predsednik. U blizini su i pristalice Hašima Tačija, koji je glavni predsednički kandidat.

Kordoni policije osiguravaju prilaz skupštini. Poslanici Liste "Srpska" odlučili da prisustvuju sednici koja je upravo počela.

Oko kosovske skupštine stacionirane su jake policijske snage, a poslanici će danas birati između dvojice predsedničkih kandidata iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), Hašima Tačija i Rafeta Rame.

I u samoj skupštini ima mnogo policajaca i to u civilu. Svi koji ulaze u zgradu, uključujući novinarske ekipe i poslanike, podvrgnuti su detaljnoj kontroli. U salu su ušli i poslanici opozicije, javlja RTS.

Sednica kosovskog parlament, na kojoj se bira predsednik Kosova, počela je sa gotovo sat zakašnjenja, a odmah nakon početka, predsedavajući Kadri Veselji proglasio je petnaestominutnu pauzu, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Suzavac u Skupštini!

Nakon što su svi poslanici opozicije izrazili svoje neslaganje sa predloženim izborom Hašima Tačija za predsednika Kosova u kosovskom parlamentu, opozicionari su ponovo aktivirali suzavac u sali, nakon čega je određena pauza.Suzavac su aktivirali poslanici Teuta Hadžiju iz Alijanse za budućnost Kosova i Faton Topali iz Samoopredeljenja.

Lider "Samoopredelenja" Visar Imeri kaže za Tanjug da se Kosovo trenutno suočava sa političkom krizom zbog sporazuma koji su kosovske vlasti potpisale 25. avgusta sa Srbijom u Briselu.

On podseća da je opozicija organizovala više protesta od septembra prošle godine, u samoj skupštini ali van nje, a da je u protestima u januaru i februaru ove godine učestvovalo više od 100.000 ljudi.

Na današnjem protestu, kaže, pokušaće da spreče da skupština izabere novog predsednika Kosova.

"Smatramo da pod ovakvim okolnostima ove institucije nemaju legitimitet da se uključe u glasanje i takvo glasanje za nas je neprihvatljivo. Zato će na današnjem protestu biti iznet još jedan zahtev - da takva institucija Kosova ne bi trebalo da bira predsednika i da vlada mora da da ostavku kako bi na Kosovu bili održali slobodni i regularnom izbori," kaže Imeri.

Lideri opozicije su na konferenciji za novinare ispred šatora na gradskom trgu u Prištini rekli da postoji opasnost od sukoba građana.

Predsednik alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je, međutim, da neće doći ni do kakvih nereda na današnjem skupu.

"Njihov cilj je da spreče ljude da dođu na protest, jer ako ima manje demonstranata oni u skupštini bi izgledali legitimniji", rekao je Haradinaj.

Informacija da DPK organizuje skup podrške ispred skupštine Kosova nakon izbora predsednika pojavila se juče posle podne na albanskim medijima.

Kandidati za predsednika Kosova su Hašim Tači i Rafet Rama iz Demokratske partije Kosova, a sednica kosovske skupštine na kojoj će poslanici birati između ova dva kandidata biće održana danas u 11 sati, odlučeno je u sredu na sednici predsedništva parlamenta.

Sve vesti