Obeležena 23. godišnjica otmice u Štrpcima

Autor:

Nizom komemorativnih skupova u Prijepolju i Podgorici danas je obelezena 23. godišnjica od otmice 20 i ubistva 19 putniika iz voza na stanici Štrpci.

5
A- A A+
Komemorativne skupove u Prijepolju su i ove godine odvojeno organizovali lokalna samouprava i Bošnjačko nacionalno veće zajedno sa Islamskom zajednicom u Srbiji, Bošnjačkom demokratskom zajednicom u Strankom demokratske akcije Sandžaka.

U Domu kulture, Islamska zajednica u Srbiji i BNV organizovali su tradicionalnu komemorativnu akademiju "Štrpci bez mezarja", a prisustvovali su joj predstavnci političkih stranaka BDZ, SDA, LDP I PSS.

Iako je bio najavljen, skupu nije prisustvovao lider LDP-a Čedomir Jovanović, a njegov izaslanik je bio

internacionalni sekretar te partije Miloš Kuzmanović, koji je pročitao Jovanovićevo pismo.

Muftija Muamer Zukorić je poručio da nikada neće odustati od pravde i prava za žrtve u Štrpcima ali, kako je rekao, i svih ostali zločina.

"Njihovo pravo je da zločin bude osuđen i kažnjen. Ali suštinski problem jeste javno distanciranje od zločina. Na žalost, i 23 godine nakon zločina nema javnog distanciranja državnih organa", rekao je Zukorlić i ponovio stav da je pravo tih žrtava da budu proglašene civilnim žrtvama rata, a njihovih porodica je pravo na reparaciju.

Nakon komemoracije i ove godine je upriličen mimohod od Doma kulture u Prijepolju do spomenika u Šarampovu, uz zaustavljanje ispred zgrade Opštine i zgrade Opštinskog suda kako bi skrenuli pažnju na sporost države u procesuiranju ovog zločina, javili su lokalni mediji.

Prethodno je u Opštini Prijepolje organizovan prijem za članove porodica ubijenih putnika sa teritorije te opštine, a kod Spomenika devetorici otetih i likvidiranih Bošnjaka, na obali Lima, održana je komemoracija na kojoj je govorio predsednik prijepoljske opštine Emir Hašimbegović.

Godišnjica od otmice u Štrpcima obeležna je i u Podgorici polaganjem venaca u Spomen parku na Pobrežju, dok je u Bijelom Polju okriveno spomen obeležje.

Spomen obeležje žrtvama u Bijelom Polju izvedeno je u vertikali visine 5,20 metara, pa njegova senka može postati osnova za sunčani sat, zbog čega je nazvano "Sat života".

Inače, najstarija žrtva otmice u Štrpcima je imala 59, a najmlađa 16 godina.

Sud BiH potvrdio je optužnicu 19. maja 2015. protiv nekadašnjih pripadnika VRS zbog otmice putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

Tužilaštvo BiH je prethodno sredinom aprila optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd - Bar 27. februara 1993. godine u mestu Štrpci.

U Srbiji je zbog otmice u stanici Štrpci i zločina koji je usledio uhapšeno pet osoba, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta 2015. godine.

Prethodno, krajem februara Tužilaštvo je saopštilo da je završilo istražni postupak protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Djekić, osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"ŠTRPCI PRIMER DRŽAVNOG TERORA"

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) ocenilo je, na godišnjicu zločina u Štrpcima, da je otmica i ubistvo putnika iz voza pre 23 godine bio organizovani državni teror, sa ciljem da se Sandžak etnički očisti od Bošnjaka.

"Otmica u Štrpcima predstavlja jedan od najstravičnijih zločina koji je organizovao državni vrh, vojska i policija kada su iz voza oteli 20 civila - 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu neidentifikovanu osobu", navodi se u saopštenju BNV posle Posebne sednice tog manjinskog organa.

Veće je tim povodom usvojilo zaključke kojima se, između ostalog, traži hitno otkrivanje i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava, otkrivanje, procesuiranje i kažnjavanje svih počinilaca, nalogodavaca, organizatora i podstrekača zločina.

Sve vesti