Ambasador Skot: Izjava Pentagona više ne važi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom. Izajva portparola Pentagona je bazirana na starim informacijama, čeka se istraga.

119
A- A A+

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot ocenili su danas da je Srbiji i SAD zajednički cilj da se ustanovi puna istina o tragičnoj pogibiji službenika ambasade Srbije u Libiji, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima.

Srpski premijer je američkom ambasadoru rekao da je Vlada Srbije spremna da sa američkom stranom razmeni podatke do kojih je do sada došla, uključujući i obdukcione nalaze o smrti Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Američki ambasador rekao je da je izjava portparola Pentagona od pre dva dana bila bazirana na nepotpunim informacijama i da ne odražava zvaničan stav američke administracije, koji će biti saopšten po završetku istrage.

On je rekao da je u toku analiza dokaza sa mesta napada u Sabrati i da je izveštaj sa autopsije važan faktor za istragu, ali da je za konačne zaključke potrebno vreme, navodi se u saopštenju.

Premijer Vučić i ambasador Skot razmotrili su i druga regionalna i međunarodna pitanja, a konstatovali su potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, održanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i pronalaženja sveobuhvatnog rešenja za emigrantsku krizu.

Vučić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ga je američki ambasador u Srbiji obavestio da izjava iz Pentagona od pre dva dana ne izražava zvaničan stav Sjedinjenih Država.

"Videli ste su i oni prilično spustili loptu, da to sad nije onako kako je izgledalo pre dva dana", rekao je Vučić.

Selaković: Ne očekujem da će dostaviti dokaze

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da ne očekuje da će SAD dostaviti dokaze da dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji. "Nama ostaje gorak ukus, ali Srbiji i narodu bi značilo, i budućim odnosima SAD i Srbije bi značilo da kažu 'Da, naša greška je u pitanju'", rekao je Selaković za televiziju Pink. On je ocenio da bi dostavljanje dokaza pokazalo poštovanje prema ljudskom dostojanstvu i ljudskom životu.

Vučić kaže da srpske službe, u saradnji sa američkim, nastavljaju istragu okolnosti i svih detalja pogibije dvoje službenika srpske ambasade u Libiji.

"Tražili smo nalaze američkih službi, a sve što naše službe imaju dostavićemo američkim, sa kojima i inače sarađujemo", rekao je premijer novinarima i istakao da ćemo "imati punu informaciju o svemu".

On je dodao i da će američka služba dobiti sve nalaze u vezi sa slučajem, ističući da je cilj i interes Srbije da se sve otkrije do kraja.

"Mi Jovicu i Slađanu ne možemo da vratimo, to je ogromna tragedija i za porodicu i za prijatelje, ali moramo da gledamo napred i u budućnost. Važno nam je i zbog odnosa sa SAD da se sve raščivija do kraja", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da srpske službe takođe nastavljaju istragu pozadine otmice srpskih diplomata, navodeći da ima više podataka od javnosti, ali da ne može da izađe sa njima u javnost.

"Razume se da znam više stvari od dnevnih spekulacija", rekao je on i dodao da ne želi da se bavi svakojakim neistinama koje čuje.

Upitan da li je jedan od motiva za otmicu možda trgovina oružjem kako se spekuliše, Vučić je rekao da ne isključuje tu mogućnost, ali da spekulacije ne bi da komentariše.

"Spekulacijama se ne bavim, ni teorijama zavere, od toga se ne živi", rekao je Vučić.

Vučić je bio iznenađen komentarom da Više javno tužilaštvo, koje je zatražilo obdukciju u Srbiji, navodno nije dobilo izveštaj sa autopsije.

"Kako nisu dobili? Hajte molim vas, oni su ti koji su to tražili, nisam ja", rekao je Vučić

Upitan da li će ambasada Srbije u Libiji biti zatvorena, on je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova treba da sprovede sve procedure.

Sve vesti