Fonet

Izbori u Iranu: Teheran se okreće ka Zapadu

Autor:

Građani Irana su prema preliminarnim rezultatima izbora za parlament i Savet eksperata dali značajan broj glasova umerenim i reformističkim snagama države.

3
A- A A+

Ajatolah Hamnei praktično bez komentara

Vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Hamnei pozdravio je visoku izlaznost na izborima za parlament i Skupštinu eksperata, u svom prvom "komentaru" nakon izbora održanih u petak, izvestili su danas iranski mediji. "Zahvaljujem mudroj i odlučnoj iranskoj naciji...i nadam se da će naredni parlament delovati odgovorno prema narodu i Bogu", navodi se u saopštenju Hameneija, koji je izbegao da direktno komentariše rezultate izbora za 290-člani parlament i 88-članu Skupštinu eksperata, koja je zadužena za izbor vrhovnog vođe.

Reformisti su odneli gotovo stopostotnu pobedu u Teheranu, a predsednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani smatra da su preliminarni rezultati dokaz da ljudi žele da daju kredibilitet političkoj opciji kojoj i sam pripada.

Reformističke i umerene partije podržavaju poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadom uopšte.

Do sada, državnim parlamentom kojeg čini 290 delegata dominirali su "principalisti" koji su oprezniji po pitanju novog talasa odnosa sa Zapadom.

Iako reformisti možda neće osvojiti većinu u parlamentu, reč je o značajnom događaju koji će možda dovesti do promene u odnosu snaga na štetu ultrakonzervativaca.

Izbori se održavaju u celoj zemlji, a pored delegata u parlamentu, građani biraju i članove Saveza eksperata koji je zadužen za imenovanje i smenu Vrhovnog lidera.

Povezano

Sve vesti