MONDO/Srna

"U Americi i Evropi se vlada širenjem straha"

Autor:

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer upozorio je u Vašingtonu na rast upotrebe populističke taktike straha, koju koriste političari sa obe strane Atlantika.

2
A- A A+


Štajnmajer je u svom govoru na Univerzitetu "Džordž Vašington" izrazio zabrinutost zbog tona koji se koristi u kampanji za stranačke nominacije na predsedničkim izborima.

"U Nemačkoj i Evropi nešto dobija na zamahu na domaćoj političkoj sceni, a to je primetno i u SAD tokom kampanje za predsedničke kandidate. Reč je o politici straha", rekao je Štajnmajer.

Štajnmajer pri tom nije pominjao ime Donalda Trampa niti drugih stranačkih kandidata za predsedničke izbore u SAD zakazane za 8. novembar.

Analitičari navode da evropski političari nervozno posmatraju kako je Tramp izbio u prvi plan za kandidata Republikanske stranke za predsedničke izbore.

Tramp je politiku nemačke kancelarke Angele Merkel prema izbeglicama ocenio kao "ludačku" i "predvideo" da će izazvati nemire u Nemačkoj, dok je predsednika Vladimira Putina pohvalio.

Izbori u Nemačkoj održavaju se naredne godine, ali nova antievropska i antiimigrantska partija Alternativa za Nemačku (AFD) predstavlja pretnju po konzervativce Angele Merkel.

AFD traži da Nemačka zatvori svoje granice za migrante i da, ako bude potrebno, upotrebi i silu.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.