• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer: Srbiji je dužnost da bude lider Balkana

Izvor Tanjug

Srbija, kao najveća privreda na zapadnom Balkanu, ima dužnost da bude lider u zajedničkim težnjama ka EU, a investitore i prosperitet donose reforme, kaže srpski premijer Aleksandar Vučić.

Vučić u autorskom tekstu u mesečniku "Diplomatija i trgovina" (Diplomacy&Commerce) primetio da investitori žele veliko i rastuće tržište, zbog čega, kako ocenjuje, ne treba da čudi što su zemlje koje su privukle najviše direktnih stranih investicija upravo one koje imaju najveći broj potrošača.

To, kako je naglasio, objašnjava zašto razvijene zemlje privlače više investicija i zašto Kina, Brazil i jedan manji broj drugih zemalja deli najveći broj stranih investicija.

"Konkurentne plate"

Vučić je ukazao i da Srbija raspolaže kvalitetnom radnom snagom, a da su plate konkurentne u poređenju sa zemljama regiona. „Ako pogledamo sve podatke možemo biti ponosni na ono što smo postigli. Mnoge poznate kompanije iz EU, SAD, Rusije Kine, Zalivskih država, izabrale su Srbiju za investiranje svog kapitala, a mnoge od njih imaju dugoročne planove, što znači da su u Srbiju došle da ostanu“, navodi Vučić.

S druge strane, dodaje Vučić, male zemlje, poput Srbije, i njenih suseda, mogu da prošire svoje tržište kroz regionalne trgovinske aranžmane koji dozvoljavaju preferencijale ili bescarinski ulazak robe, pri čemu smatra da to može pomoći u privlačenju stranih investitora.

„Svaka zemlja pojedinačno na zapadnom Balkanu je malo tržište prema aktuelnim kriterijumima globalnog biznisa i zato je u interesu regiona da kao celina postane atraktivniji za potencijalne strane direktne investicije“,ocenjuje Vučić, uz opasku da je privlačenje stranih investicija od velikog značaja za region kako zbog ekonomskog prosperiteta, tako i stvaranja radnih mesta, transfera znanja i tehnološkog napretka.

On je uveren da pospešivanje privredne i političke saradnje među zemljama regiona, uz sprovođenje potrebnih reformi u najvećoj meri doprinose boljem pozicioniranju zapadnog Balkana na mapi potencijalnih investitora širom sveta.

Srbija je, primećuje, spoznala da je nephodno imati atraktivno poslovno okruženje u cilju privlačenja novih investitora i u korist svih građana. To, takođe, smatra, osigurava bolju budućnost, zbog čega je Srbija i preduzela brojne napore u obezbeđivanju ekonomske i političke stabilnosti poboljšavajući kvalitet zakona i čineći birokratiju efikasnijom.

S tim u vezi je naveo da je Srbija smanjila stopu nezaposlenosti sa 24 odsto u 2012. na 17 procenata u prošloj godini, da je inflacija pala sa 12 na 1,7 odsto, kao i da su povećani izvoz i BDP.

Vlada je, prema njegovim rečima, poboljšala poslovnu klimu kroz izmene brojnih zakona, a to se odrazilo i na položaj na Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke gde je napredovala za 32 mesta i sada se nalazi na 59-oj poziciji.

Srbija je, prema podacima poslednjeg izveštaja UNCTAD, među prvih pet ekonomija u tranziciji 2014. u svetu, a lider u regionu, naveo je Vučić, što, kako kaže, dokazuje da je Srbija osvojila poverenje brojnih investitora i spremna je da postane još atraktivnija.

Srbija, zaključio je, ima još mnogo zadataka pred sobom, rešena je da nastavi strukturne reforme i ima ambiciozne ciljeve u koje veruje, te očekuje da će investicije nastaviti da rastu i u ovoj godini.

Komentari 49

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DUSAN SILNI

Trebalo bi poraditi na mesnoj industriji,ne moze Matijevic da postigne proizvodnju parizera...

Радован

Питам се дали вас је макар мало срамота када пишете овакве лудорије? Имало, макар у дубини душе дали осећате? Ништа? Преовладо паризер? Алпска?

AH

@Радован . Pročitah negde da čipovani ne rade za sendviče nego za bodove. I to po 7 sati dnevno.

special image