Da li (bi)ste probali sado-mazo seks? (VIDEO)

Bičevi, lanci, katanci obično su prva asocijacija na sado-mazo seks i to nije daleko od istine. Međutim, šta se još krije u svetu koji je popularizovao film "50 nijansi sive" pitali smo stručnjake na Akademiji lepih boli u Beogradu.

Da li (bi)ste probali sado-mazo seks? (VIDEO) Foto: Mondo/ Stefan Stojanović ilustracija

Naizgled sasvim običan stan u centru Beograda - interfon, špijunka, predsoblje, rešetke na prozoru dnevne sobe (ima svakakvih manijaka napolju). Dočekuje nas ljubazna domaćica i njen suprug, nude pićem, a tu su, osim nas, i drugi gosti - nekoliko muškaraca i žena različitih godišta, a ono što je zajedničko svima njima je da vole BDSM seksualne "igrice".


Naša domaćica je u ovim krugovima poznata pod nadimkom BolimTe i osnivačica je Akademije lepih boli, narodski rečeno, škola za sado-mazo seks. Veoma je raspoložena da nam objasni sve što nas zanima i da nam pokaže ostatak stana.

Pre nego što vam otkrijemo sve to, moramo da zastanemo da bismo naglasili najvažniju stvar u čitavoj priči - sve što se dešava izmedju partnera MORA biti posledica pristanka svih uključenih strana. Dakle, kao i kod "običnog" seksa, tako i kod BDSM, ne smete raditi partneru ništa za šta nemate dozvolu i što on ili ona ne žele. Sad, kad smo to razjasnili, možemo da pređemo na demistifikaciju te skraćenice BDSM.

BDSM (bondage - dominance ili discipline - submission - sadomasochism) predstavlja seksualno ponašanje u kojem se dva ili više učesnika (partnera) igraju određenih uloga i ostvarivanja fantazija. Te uloge uglavnom podrazumevaju dominantnu i potčinjenu stranu, a u čitavu fantaziju može biti uključeno vezivanje, nadzor, naređivanje, kažnjavanje, upotreba različitih seks igračaka i pomagala.

sado mazo, igračke, sprave, pomagala, bdsm, seks, seksi igračke Foto: Mondo/ Stefan Stojanović


"Ovo je prostor u kojem se upravo to dogadja, kombinacija bola i zadovoljstva, bol koji izaziva zadovoljstvo i zadovoljstvo koje zavisi od bola", kaže nam domina BolimTe dok nam pokazuje ostale prostorije u stanu. Kavezi, mučilice (drvene konstrukcije koje podsećaju na giljotine, a služe da se potčinjena strana u njima imobiliše), lanci koji vise sa plafona, ogroman izbor bičeva... Kako to izgleda dok se ovi rekviziti primenjuju, pogledajte video.

"U ovom prostoru stvarno nema šta nema, to je na BDSM nivou kaoprodavnica slatkiša", kaže domina, mi klimamo glavom poslušno.

"Ovde se spasavaju brakovi"

Akademija lepih boli nastala je pre oko tri godine i predstavlja prvo i jedino takvo mesto u Srbiji. U prostorijama akademije od pre tri meseca funkcioniše i BDSM studio "S. Pain and pleasure" u kojem se poklonici ove vrste zabave okupljaju. Suprug naše domaćice dao nam je simpatičan odgovor kada smo ga pitali šta se tu radi, rekao nam je da se "ovde spasavaju brakovi". Nije retkost da ovde svrate parovi koji su već godinama u braku ili vezi sa željom da malo osveže svoj seksualni život.

"Prvi čas je zapravo intervju, to je više neki momenat u kojem pokušavamo da shvatimo s kim imamo posla odnosno da vidimo gde se ta osoba psihološki nalazi zato što je BDSM zapravo psihoseksualna kategorija za svakoga drugačija. S jedne strane lako je reći da bi sve to moglo da se podvede pod jednu istu igru, odnosno gospodar-rob, igra dominacije, s druge strane, uopšte nije tako. BDSM je ogromno polje u kojem ima mesta za toliko toga, i to je upravo ono što pokušavamo kod ljudi da izazovemo da bismo saznali, gde se oni nalaze gde bi voleli da se nalaze, šta je njihova tajna potreba, šta je njihova svesna potreba, tako da od toga počinjemo", detaljnije objašnjenje daje nam domaćica.

sado mazo, igračke, sprave, pomagala, bdsm, seks, seksi igračke Foto: Mondo/ Stefan Stojanović


Odmah ruši jedan od najčešćih mitova o ovoj vrsti seksa - uloge nisu nužno fiksne, što znači da osoba koja je dominantna, u određenom momentu u budućnosti može da pređe i u ulogu potčinjene. Međutim, da bi se te igrice u krevetu ili kavezu igrale, neophodno je da se nauče pravila igre i to naši domaćini porede sa treniranjem borilačke veštine. Kao što u određenoj borilačkoj veštini postoje pravila šta se sme, a šta se ne sme, tako i u BDSM-u.

Zabranjena zona - vrat i bubrezi

"Vezivanje zvuči prilično benigno, ali naravno nije, jer može da se prekine dotok krvi, neophodno je ovladati tehnikama da se zna, gde se vezuje, kakav čvor, koliko dugo to sme da stoji, ima različitih oblika bičevanja, gde se udara, gde se nikad ne udara - vrat, bubrezi, to je apsolutno zona u koju se ne zalazi, dogadja se posebno početnicima da jednostavno bič izleti, ali ta kontrola mora da se vežba kao i sve drugo", objašnjava nam dominantna domaćica i dodaje da je BDSM doživeo veliku popularnost kod nas, ali i u svetu, poslednjih nekoliko godina, zbog knjige i filma "50 nijansi sive" i da su mnogi parovi rešili da njime začine seksualni život, ali da jednostavno nemaju potrebna znanja za to.

"Nigde u svetu ne postoji to ubeđenje da jednostavno možeš da uzmeš bič u ruke i da te to čini dominom, nego mora da se prođe određena obuka i to je razlog zbog kojeg smo mi pokrenuli Akademiju."

Safeword je uvreda za iskusnu dominu

Još jedan mit koji je popularizovala laka literatura i komercijalni filmovi je safeword, tkz. reč odnosno šifra kojom se prekida igra. Naša domaćica kaže da ona ima smisla kada je u pitanju par koji je tek na početku veze i ne poznaje se dovoljno dobro da bi znao granice onog drugog, ali je u ostalim slučajevima suvišna.

BDSM - seksualno ponašanje u kojem se dva ili više učesnika (partnera) igraju određenih uloga i ostvarivanja fantazija koje podrazumevaju dominantnu i potčinjenu stranu, a može biti uključeno vezivanje, kažnjavanje, upotreba različitih seks igračaka. Foto: Ilustracija: Mondo/ Stefan Stojanović

 "Dominantna strana je dužna da zna kada je ova druga strana prešla svoju granicu na bilo koji način, to i jeste ogledalo kontrole, ako dominantna strana to ne zna, safeword je tu čak i neka uvreda, jer moraš da znaš u kojem stanju ti se partner nalazi."

Naravno, bilo je onih koji su pobegli posle tog prvog časa i više se nikad nisu vratili, ali takvi su u manjini i uglavnom beže zbog straha od samih sebe.

"Ući u BDSM priču bilo koje vrste zapravo je ogoliti se potpuno. Nema laganja, u BDSM-u ne može da se laže, može vrlo kratko, ali to jednostavno nije održivo. To je ogledalo u kojem mnogi nisu spremni da gledaju, uplaše se naravno kad vide svoj odraz i neki pobegnu."

Kako priznati partneru ove sklonosti i ubediti ga da se uključi u igru?

Mnogo je onih kod kojih fantazija jako dugo postoji, ali nije bilo prilike da se ona izrazi i potrebna im je pomoć da to urade, pa Akademija pomaže i sa psihološkim savetima, kada treba priznati i sebi i partneru. Kako je svaki slučaj za sebe, ne postoji univerzalni savet kako novom partneru objasniti da imate specifične sklonosti kada je seks u pitanju.

Vezivanje - mora se znati tačno kakav čvor, gde se vezuje i koliko dugo sme da stoji tako vezano. Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Vezivanje - mora se znati tačno kakav čvor, gde se vezuje i koliko dugo sme da stoji tako vezano.

"Svi kad kažu BDSM misle bol, ali bol ne mora da bude deo toga, tako isto i ovo, opet mora da se čuje svačija lična priča da bi moglo da se kaže: 'e ovome bi bilo najbolje pristupiti ovako'. Nekad je dovoljno da porazgovaramo sa tom jednom osobom, nekad je neophodno da dodju oboje, naravno sve to malo podseća na psihijatrijski odnos." 


Parovi koji su prebrodili tu vrstu prepreke često jedno drugom uplaćuju časove na Akademiji kao poklon za godišnjicu, rođendan i to su, kako naša domaćica kaže, "dirljivi momenti koji obećavaju uspešnu vezu". Savetovanje parova i domina je besplatno, jer im je pre svega cilj širenje shvatanja i pomaganje ljudima da se iskažu.

Radionice, kao i ulaz na njihove žurke se naplaćuju, ali su cene simbolične i često se stranci koji ih posećuju iznenade kada vide koliko je to jeftino, jer u inostranstvu sve ovo košta mnogo više. Akademija je LGBT friendly, međutim, nekad oni sami ne nailaze na razumevanje.

"Nema ništa gore nego kad jedna marignalna ekipa počne da isključuje drugu marginalnu ekipu, a dešavalo nam se suprotno da recimo LGBT populacija nas osudjuje, a to je smešno, smešno je da se medjusobno osuđujemo, jednostavno svi treba sve da prihvatimo i to je sasvim ok."

BDSM je svuda oko nas, na primer, na poslu...

Onima koji i dalje gledaju sa neodobravanjem na ove "igrice", naša domina poručuje da je odnos dominacije i potčinjenosti jedan od najstarijih obrazaca u ljudskoj istoriji.

sado mazo, akademija lepih boli, vezivanje, seks, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović


"Nekad je to bilo gospodar-rob, vođa-sledbenik, danas je to učitelj-učenik, šef-zaposleni. Bili mi toga svesni ili ne, evo recimo dve drugarice, jedna uvek odlučuje gde će da se izlazi, a druga koja će da prihvati, to je ustvari BDSM samo što ne deluje tako, jedna osoba je dominantna, druga je potčinjena i to može svuda da se vidi."

Verovatno većina nas ima utisak da ga na poslu neko... potčinjava, ali ukoliko želite da vidite kako to izgleda u seksualnoj konotaciji, članovi Akademije lepih boli vas pozivaju na žurku koju organizuju u subotu 5. marta u klubu "Kinky bar" u Beogradu. Ulaz je 300 dinara u pretprodaji, 500 dinara na ulazu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti