Putin podstiče bes u Nemačkoj, ruši Angelu Merkel

Autor:

Predsednik Rusije Vladimir Putin navodno uveliko radi na rušenju nemačke kancelarke Angele Merkel, podsticanjem besa Nemaca prema izbeglicama. Nemci ga provalili, ali drugi zatvaraju oči pred Putinovim propagandnim ratom.

29
A- A A+

Analitičar iz NATO-a tvrdi da su nađeni dokazi o informacionom ratu tokom izbegličke krize koji je povezan s Vladimirom Putinom, a koji navodno želi da sruši Angelu Merkel.

Stručnjak za strateške komunikacije tvrdi kako Rusija pokušava da sruši Angelu Merkel vođenjem informacionog rata osmišljenog kako bi se dodatno uticalo na bes Nemaca prema izbeglicama.

Čini se tako da su NATO-ovi analitičati označili pokušaje izazivanja uklanjanja nemačke kancelarke, koja je snažno podržala sankcije protiv Putinovog režima.

"Janis Sarts iz NATO-a rekao je za 'Observer' kako postoje dokazi da Rusija u Nemačkoj agituje protiv Angel Merkel. On je naveo da govori kao stručnjak, ali ne i kao portparol NATO-a", piše britanski list "Gardian".

"Mislim da testiraju mogu li, u tako velikoj, ranjivoj zemlji, pomoću svog uticaja da stvore okolnosti koje bi dovele do promena u rukovodstvu Nemačke. Koriste ljude koji govore ruski jezik i društvene mreže i pokušavaju da sve grade na postojećim pukotinama i koriste krajnji desni narativ", rekao je Sarts.

U Nemačku je u proteklih godinu dana došlo više od milion izbeglica, velikim delom iz ratom razorene Sirije.

Mnoge od njih privukla je dobrodošlica Angele Merkel, koja je rekla da neće ograničiti broj ljudi koje će smestiti u Njemačkoj.

Kretanje izbeglica izazvalo je uspon populističke, desničarske stranke Alternativa za Nemačku, a nedavna anketa pokazala je da 81 odsto Nemaca misli da je Angela Merkel izgubila kontrolu nad situacijom.

Raspoloženje birača prvi će put biti testirano 13. marta, kada će biti održavani izbori u tri od 16 nemačkih regiona.

Sarts tvrdi da je uticaj Rusije na pokušaj izazivanja nemira u Nemačkoj umanjen jer je problem otkriven, ali je upozorio da druge zemlje zatvaraju oči pred Putinovim propagandnim ratom.

Povezano

Sve vesti