• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer: Nisam siguran u odluku o Telekomu

Izvor MONDO/Agencije

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da je Vlada donela najbolju odluku da ne privatizuje Telekom. Najavio da će konkurs za direktora EPS-a biti raspisan uskoro.

"Da li smo doneli pravu odluku, uopšte nisam siguran. Biće da ni ja nisam imao dovoljno hrabrosti i odvažnosti da utičem na sve druge činioce u procesu odlučivanja da naše rešenje bude drugačije.

Možda je u toj odluci 50-50, možda je politički pritisak i pritisak celokupne javnosti doprineo da bude 51-49 da ne prodamo Telekom", rekao je Vučić na Kopaonik biznis forumu.

Vučić je rekao da bilo potrebno da se ujedinjeno istupi po tom pitanju, a ne da i oni koji se "tobož zalažu" za prodaju Telekoma "sete" da cena nije bila dovoljno visoka.

"A inače su govorili da je strašna cena bila 2011. godine, kad smo dobijali 1,1 milijardu evra, a onda su se setili da ni dve milijarde nije dobvoljno za sedam posto više, ali to je Srbija", rekao je Vučić.

On je naveo da nije siguran da li treba da se kaje zbog te odluke ili ne, ali da svakako nema povratka nazad.

"Sad moramo da se borimo da privučemo manjinske partnere, ponovo da menjamo pristup poslu i radimo na tome kako Telekom da prati svetske trendove", zaključio je Vučić.

KONKURS ZA DIREKTORA EPS-a ŠTO PRE

Vučić je izjavio da će što pre biti organizovan javni konkurs za izbor novog generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) i naglasio da su važne reforme koje su u tom preduzeću već započete.

Vučić je rekao da je kupovina dva audija bila samo kap u čaši za smenu prethodnog direktora.

"Bilo je tu dobrih stvari, a bilo je i neprihvatljivih. Ići ćemo što pre na javni konkurs, i nadam se da ćemo imati dobar izbor", rekao je Vučić na konferenciji za novinare na Kopaoniku.

Kako je rekao, važne su reforme koje su u tom preduzeću već započete.

Na pitanje da li ima druge vrste odgovornosti bivšeg direktora Aleksandra Obradovića, Vučić je rekao da je to pitanje za nadležne državne organe.

Vučić je rekao i da se mora rešiti višak zaposlenih u EPS-u, ali da ne zna kako će to učiniti.

"Budemo li dobili poverenje, ne znam ko će da dobije (izbore), ali nećemo posustati", odgovorio je Vučić.

Kako je rekao, da zna rešenje, izvukao bi ga kao kec iz rukava jer bi time lako završili petu reviziju aranžmana sa MMF.

On je prethodno rekao da su radnici tog javnog preduzeća tražili da oni koji će biti tehnološki višak dobiju otpremnine od 1.500 evra po godini staža.

Posle toga, zaposleni u EPS su zahteve spustili na 900 evra.

PREGOVORI O ŽELEZARI MOŽDA DO LETA

Premijer je izjavio danas da očekuje da uspešno budu završeni pregovori sa kineskom kompanijom HBIS o prodaji Železare Smederevo i da bi taj proces mogao da bude završen do početka leta.Vučić je novinarima na konferenciji za novinare na Kopaoniku kazao da se očekuje da predsednik Kine Si Djinping u junu doputuje u Srbiju kada bi bila i finalizovana porodaja Železare Smederevo.

Na pitanje da li će Srbija dobiti podršku Evropske unije za prodaju Železare, Vučić je kazao da se nada da će EU podržati tu transakciju, koja po evropskim pravilima ne sme uključivati državnu pomoć fabrici u Smederevu.

"Do sada smo imali podršku Brisela i Evropske komisije. U poslednjim dokumentima koje smo dobili oni su nas podržali u privatizaciji i mogućnosti da Kinezi otkupe Železaru", kazao je Vučić.

On je istakao da je najveći deo posla u pregovorima sa kineskom kompanijom HBIS koja je zainteresovana da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra, završen, ali da je za zaključenje ugovora potrebna podrška EU koja zabranjuje bilo kakvu pomoć države industriji čelika.

Vučić je kazao i da je u Železari Smederevo zaposleno oko 5.500 ljudi, da ima veliki broj kooperanata i da bi bilo veoma značajno da uspešno da bude završena privatizacija tog preduzeća koje je u vlasništvu države od januara 2012. kada je za jedan dolar otkupljeno od američkog Ju-Es stila, koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine.

Premijer je naglasio da će se država boriti i za RTB Bor, jer to preduzeće i Železara Smederevo imaju strateški i regionalni značaj za Srbiju i sa kooperantima zapošljavaju oko 25.000 ljudi što, kako je rekao, nema mnogo veze sa politikom.

PETA REVIZIJA ARANŽMANA SA MMF NAJTEŽA

Premijer Srbije je ocenio i da će peta revizija aranžmana sa MMF-om biti najteža, jer je potrebno da se izvedu još neke teške mere.

Vučić jem ukazao da je MMF, za razliku od 2011, kada je Srbiju napustio posle svega mesec dana, obavio već treću, odnosno i četvrtu reviziju.

"Ako prođemo petu reviziju, ne vidim da ćemo dalje imati velike probleme. Želim da prođemo kompletan aranžman sa MMF-om, jer je to garancija da smo na dobrom putu", naglasio je premijer.

Vučić je kazao da će za prolazak pete revizije biti potrebna ogromna podrška Vladi Srbije.

Vučić konstatovao je danas da na Balkanu ponovo postoji neko ludilo protiv stranaca, iako su strani investitori generator rasta.

On je, na konferenciji za novinre u okviru Kopaonik biznis foruma, rekao da je sve što je urađeno na zapošljavanju novih radnika učinjeno od strane stranih investitora.

Prema njegovim rečima, odbijanje stranaca bi odvelo zemlju u glad.

Vučić je kazao da se neki protive dolasku stranaca i prodaje srpskih firmi, a tako i Telekoma, iako bi dolazak stranaca doneo veće ubiranje poreza, PDV-a na nove usluge.

“Bolje je da nekada neko iznese deo dobiti iz naše zemlje, nego da ga uopšte nema” , poručio je premijer.

S tim u vezi je pomenuo Lutriju koja je 2011.i 2012. bila u minusu od miliona evra, što je pravo svetsko čudo kada je lutrija u gubitku.

Vučić je kazao da je pošlo za rukom da se u Lutriji preokrene situacija i sada posluje sa velikim dobitkom od 1,5 miliona evra.

”I sada kada se pominje da se Lutrija da strancima na uporavljanje, kako bi pravila dobitak od 50 miliona, neki kažu zašto mi ne bi pravili te dobiti. Šta me briga ako će toliko zarađivati, jer će ujedno plaćati i više na osnovu PDV-a. To je teško objasniti Srbima” , naglasio je on.

Vučić je kazao da su strane investicije bile dobre, a domaće i dalje problem.

Aleksandar Vučić poručio je danas da je uveren da će Fijat ostati u Srbiji i da će zaposleni u toj fabrici imati posao i u budućnosti.

"Oni nisu učestvovali u tako velikoj investiciji da bi ostavili praznu fabriku. Verujem da će kragujevački radnici imati posao i u budućnosti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je izrazio nadu da će biti prilike za razgovor sa rukovodstvom Fijat grupe, pre svega Alfredom Altavilom, o tome da li su oni zainteresovani za proizvodnju drugog modela automobila ili ne.

Ne želeći da otkriva detalje ugovora, premijer je istakao da je Srbija svoje finansijske obaveze prema toj fabrici ispunila, a vlada će uskoro početi i radove na izgradnji dela puta koji povezuje Kragujevac sa Koridorom 10.

"Mi ćemo i tu obavezu da ispunimo, i vrlo brzo krećemo sa radovima, u martu, i to ćemo da završimo", rekao je Vučić.

Komentari 123

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

realno

U Srbiji je postenije biti pruzalac seksualnih usluga za novac, nego biti bot. Prvi prodaju telo, a drugi dusu.

botovi-gamad

cirka 130 botova*1 sendvic od 100din = 13000 din! 13000din samo za sendvice, a gde su ostali troskovi.. e jadna Srbijo, nikad niže nise pala

Nn

Jeste, trebalo je da ga prodaš dok si na vlasti

special image