Migranti više neće ići preko Srbije?

Autor:

Evropska unija i Turska se dogovorile o zatvaranju zapadnobalkanske rute kojom se kreću migranti.

0
A- A A+

Lideri EU i Turske postigli su na samitu u Briselu načelni zajednički dogovor o zatvaranju nelegalnih tokova migranata zapadnobalkanskom rutom koji bi trebalo da bude potvrđen na samitu EU 17. marta.

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi sa samita, kako bi to bilo održivo, potrebno je "biti uz Grčku i učiniti sve što je u našoj moći kako bi se pomoglo pri upravljanju situacijom".

Potrebno je, kako se navodi, "hitno i efikasno reagovati na vrlo tešku humanitarnu situaciju na terenu koja se razvija velikom brzinom".

Treba pružiti pomoć Grčkoj pri upravljanju spoljnim granicama EU, u osiguravanju opsežnog i ubrzanog vraćanja svih nezakonitih migranata kojima nije potrebna međunarodna zaštita u Tursku, navodi se u tekstu.

"Šefovi država ili vlada EU složili su se da su potrebni odvažni koraci kako bi se zatvorile rute za krijumčarenje ljudi, prekinuo poslovni model krijumčara, zaštitile spoljne granice (EU) i okončala migracijska kriza u Evropi", navodi se u zajedničkoj izjavi sa sastanka.

Šefovi država ili vlada EU srdačno su pozdravili dodatne predloge koje je Turska iznela s ciljem rešavanja pitanja migracija.

Dogovoreno je da se radi na osnovu načela koje oni sadrže, a koji se odnose i na vraćanje novih nezakonitih migrante koji iz Turske prelaze na grčka ostrva, pri čemu će troškove pokriti EU, ali i na sprovođenje plana za liberalizaciju viznog režima sa svim državama članicama s ciljem ukidanja viza za turske državljane.

Turski predlog odnosi se i na što brže pripreme za odluku o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima na osnovu zaključaka Evropskog saveta iz 2015. godine.

Predsednik Evropskog saveta nastaviće da radi na ovim predlozima i razradiće pojedinosti s turskom stranom pre sastanka Saveta u martu.

Kako danas piše Frans pres,balkanska ruta "sada je zatvorena", a rasprava evropskih zvaničnika u Briselu o ovih nekoliko reči ilustruje paradokse EU koja je rastrzana između zatvaranja granica i solidarnosti sa izbeglicama koje beže od rata, navodi AFP.

Povezano

Sve vesti