• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepa Maša i sumnjiva ekipa iz vrha

Izvor mondo.rs

Ovo je lista najpoznatijih tenisera i teniserki koji su bili optuženi da su koristili doping sredstva. Među njima je i Viktor Troicki.

Marija Šarapova šokirala je tenisku i sportsku javnost izjavom na konferenciji za medije u ponedeljak, kada je saopštila da je za vreme Australijan Opena bila pozitivna na nedozvoljena sredstva.

"Na Australijan openu sam pala na doping testu. Radi se o zabranjenoj supstanci koja se nalazila u leku koji sam uzimala, a to nisam znala. Važno je da znate da sam isti lek, sa istim imenom, uzimala punih deset godina u dogovoru sa mojim doktorom, jer sam svakih par nedelja bila prehlađena, ali nismo znali da je 1. januara ove godine supstanca koja se nalazi u tom leku postala zabranjena", rekla je Šarapova.

 Petostruku grend slem pobednicu sada očekuje kazna i suspenzija.

Marija, međutim, nije izolovani primer "slučajnog" dopinga u svetu tenisa. U sličnim situacijama našli su se Marin Čilić, Greg Rusedski i Rišar Gaske. Viktor Troicki je imao veliki nesporazum sa doping komisijom, Andre Agasi je uspeo da se pomoću laži izvuče, dok je Martina Higins tvrdila da joj je smešteno i da je nevina.

Vejn Odesnik je u ovom društvu najlošiji teniser, ali je zato najjače "udarao" po nedozvoljenim sredstvima.


Viktor Troicki

Izvor: MN Press


Jedan od najsvežijih slučaja dopinga u svetskom tenisu vezan je za srpskog igrača. Viktor je 2013. godine u Monte Karlu odbio da uradi test, tvrdeći da se ne oseća dobro i da ima fobiju od igle.

Troicki je prvo kažnjen sa 18 meseci, ali je dobio pomilovanje, pa je tačno godinu dana bio odsutan iz vrhunskog tenisa. Srbin je sve vreme tvrdio da je nevin optužen i da je već narednog dana moga da bude podvrgnut testovima.

U zaštitu Troickog stao je i Novak Đoković. Najbolji teniser sveta javno je govorio da je njegov prijatelj napravdeno optužen i da je posle "slučaja Troicki" izgubio veru u sistem.

Marin Čilić


Hrvat je 2013. godine dobio devet meseci zabrane igranje tenisa na profesionalnom nivou, nakon što je Međunarodna teniska federacija (ITF) saopštila da je kod Čilića prilikom doping kontrole pronađena nedozvoljena supstanca niketamid.

Hrvatski teniser je "pao" prilikom kontrole za vreme turnira u Minhenu. Dvometraš iz Međugorja tvrdio je da je pozitivan rezultat posledica konzumiranja tablete glukoze, ali je ovaj dodatak prehrani, ipak, bio obogaćen nedozvoljenom supstancom sa WADA liste.

Čiliću je Arbitražni sud za sport kasnije smanjio kaznu na četiri meseca, a on je naredne godine osvojio prvu grend slem titulu na US Openu.


Rišar Gaske


Za razliku od gore navedenih slučajeva, Rišar Gaske se suočio sa optužbama da je koristio kokain. Francuz je još 2009. bio pozitivan na ovu supstancu. ITF je tražio oštru kaznu, ali je Sud u Lozani utvrdio da je pozitivan test kod Gaskea posledica poljupca sa devojkom u noćnom klubu u Majamiju, koja je dan uoči testa konzumirala drogu.

Analize su pokazale da Francuz nikada nije koristio kokain, čak ni u manjim količinama.

Oslobođen je svih optužbi i automatski mu je ukinuta suspenzija.


Andre Agasi


Jedan od najuspešnijih igrača "belog sporta", Andre Agasi, priznao je pre tri godine u autobiografiji objavljenoj u nastavcima u Tajmsu" da je koristio nedozvoljena sredstva i da je njegova odbrana u bila čista laž.

Agasi je rekao da ga je pomoćni trener naveo da uzima metamfetamin 1997. kako bi prevazišao trenutnu igračku i emocionalnu krizu.

Amerikanac je pao na doping testu, ali ga je suspenzije spasila laž. Prilikom odbrane je slagao čelnike ATP ispričavši im da je greškom popio sok od trenera, koji je u sebi imao nedozvoljenu supstancu.

Osmostruki grend slem šampion danas se zalaže za strogu doping kontrola u tenisu.


Greg Rusedski


Bivši britanski broj jedan bio je pozitivan na nandrolon 2003. godine u Indijanapolisu.

Rusedski je vrlo brzo oslobodjen optužbi jer je istraga utvrdila da je uzimao tablete protiv dehidracije koje su mu dali zaposleni u ATP turu. Pored Rusedskog, zbog istih tableta oslobođeno je još osam tenisera, čiji identitet nije otkriven.


Martina Hingis


Poznata teniserka iznendaila je javnost 2007. godine kada je po drugi put saopštila da se povlači iz sporta. Razlog povlačenja ležao je u upotrebi kokaina.

Martina je novinarima saopštila da su rezultati testiranja pokazali da je prilikom nastupa na Vimbldonu koristila nedozvoljena sredstva.

"Testovi su bili pozitivni, ali nikada nisam koristila drogu i osećam se 100 posto nevinom. Saopštavam ovo javno, jer ne želim borbu sa doping komisijama i znam da je nemoguće pobediti u njoj. Ne postoji mehanizam da dokažem da uzorak urina nije bio moj. Naknadno sam sama odrabila test i on je bio negativan ", rekla je Hingis.

Kasnije se, opet, vratila tenisu i bila je veoma uspešna u konkurenciji dublova.


Vejn Odesnik


Verovatno najozloglašeniji doping prestupnik u svetu tenisa! U martu 2010. utvrđeno je da je Amerikanac koristio hormon rasta i zbog toga je bio suspenodvan na dve godine.

Zabrana mu je kasnije smanjena na godinu dana jer je ITF tvrdio da Odesnik u potpunosti sarađuje u istrazi.

Svoju igračku sudbinu zapečatio je prošle godine kada da je dobio 15-godišnju zabranu, pošto je utvrđeno da je pozitivan na više nedozvoljenih supstanci, uključujući i steroide.

Zabrana bavljenjem tenisom ističe mu 29. januara 2030.

Marihuana u Srbiji najpopularnija!

- Prošle godine na doping testu "palo" je osam srpskih sportista. Nedozvoljena sredstva su koristili rvač Damjan Đorđević (18 godina, koristio anabolike, dobio četiri godine kazne), takmičar u raftingu Bogdan Ribarić (koristio marihuanu, kazna osam meseci), vaterpolista Nikola Rađen (koristio kokain, kazna četiri godine, žalio sa Sudu za arbitražu u sportu u Lozani), takmičar u auto moto sportu Nenad Jeremić (koristio klenbuterol i marihuanu, kazna dve godine), igrač američkog fudbala Nemanja Ilić (koristio marihuanu, kazna šest meseci), atletičar Nemanja Kojić (stipendista MOS, koristio diuretik furosemid, kazna dve godine), takmičar u kjokušinkaju Vasilije Grujić (koristio anabolike, kazna četiri godine).

Komentari 24

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dzoni

Dopiga je bilo, i uvek ce biti. Ne bi me cudilo i da Novaka nahvataju, jer vrhunskog rezultata nema bez dopiga.

Slobodan

I u drugim sportovima ima tehničkih doterivanja koja danas omogućavaju svetske rekorde.Gde je tu pravda za starije rekordere?Eto,na primer Felps,sašiju mu odelo koje mu poveća brzinu u vodi za dovoljno sekundi da obori sve stare rekorde.A da ga puste u bazen na nekom takmičenu iz 60-tih,možda se ne bi ni kvalifikovao.I pored toga nakite ga epitetima da je naj svih vremena...Ma da,sigurno.

Srdjan

Brat Odesnik sampion! Sta je car sve popio i opet dalje od 77. mjesta nije mogao :D

Najnovije

Kolumnisti