• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VALJDA NEĆE: Rusi prognoziraju potop veći od 2014.

Izvor MONDO/Agencije

Meteorološka prognoza koju je Srbija dobila juče iz Rusije predviđa više padavina i vode nego što je bilo 2014. godine i zbog toga je Srbija podigla punu pripravnost.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je večeras da je situacija sa poplavama trenutno stabilna i da se voda povlači, ali da će se situacija pratiti danonoćno, jer se najavljuju nove padavine.

Ako padne 100 litara...

Marić kaže da ruska prognoza predviđa padavine od 80 do 100 litara po kvadratnom metru, kao i da ukoliko toliko vode padne u naredna tri dana, to može da ima velike posledice. "To nije poruka panike, ali posle 2014. godine ne smemo ništa da rizikujemo. Srbija će dati sve od sebe da zaštiti sve svoje građane i da niko ne izgubi glavu. U ovom trenutku je bitno da ne pustimo da se stvari dogode, pa da onda reagujemo nego da se pripremamo za najcrnji scenario", rekao je Marić.

"Voda se u nekim delovima ugroženih područja brže povlači, u nekima sporije. U Lučanima trenutno ide sporije, u Konjevićima i Preljini ide brže povlačenje vode, i radi se na pumpanju i sanaciji tih objekata. U okolini Kraljeva voda se, takođe, relativno sporije povlači od očekivanog i ne može se tako brzo sanirati situacija", precizirao je Marić.

On je za B92 istakao da od 20.00 časova permanentno zaseda Operativni stab Vlade Srbije, kao i da će sutra biti određene rizične tačke i na njih upućeni ljudi.

Marić je rekao da će prema prognozama narednih dana biti padavina, ali da za razliku od domaćih stručnjaka, prognoza koju je Srbija dobila juče iz Rusije predviđa više padavina i vode nego što je bilo 2014. godine

Ruska prognoza razlikuje se od one koju daju domaći stručnjaci u količini padavina koje se očekuju 9., 10. i 11. marta, istakao je on.

"To po nas može da ima velike posledice, te je Vlada Srbije danas odmah reagovala. Na sednici je donet zaključak da se večeras od 20 časova podiže potpuna pripavnost svih kapaciteta Srbije za suočavanje sa mogućim poplavama", naveo je on.

Vlada Srbije proglasila je danas stanje elementarne nepogode na području 15 opština zbog poplava.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Trstenik, Kosjerić (sela Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (sela Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine).

U ovim opštinama do sada je poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba.

Komentari 57

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bajina Basta

Meni nije jasna jedna stvar kako ste svi protiv Vucica a on pobedi ubedljivo ima vise glasova nego svi ostali zajedno moze li neko da mi pojasni

Evgenije

@Bajina Basta Vecina ovih sto su protiv njega nece ni izaci na izbore. Ali zato hoce vecina penzionera i vecina navijaca Crvene Zvezde, koji glasaju za njega... Njemu dosta...

Mile

Poplava ih je donela, poplava nek ih i odnese

special image