Dan kada su hrabri bili na ulicama

Danas se navršava 25 godina od najmasovnijih demonstracija 1991. u Beogradu.

85
A- A A+

Taj datum je istovremeno i početak vaninstitucionalne političke borbe opozicije, koja je 2000. godine rezultirala smenom vlasti i početkom konsolidacije demokratskog sistema u Srbiji.

Devetomartovski protest u Beogradu je organizovao i predvodio Srpski pokret obnove (SPO) Vuka Draškovića, tada najjača opoziciona stranka, koja je zagovarala promenu sistema, demokratizaciju i nacionalnu obnovu države.

Izvor: youtube

U sukobima koji su se sa Trga republike, gde je skup održan, proširili na više ulica u centru Beograda, život su izgubile dve osobe - učesnik protesta Branimir Milinović (18) i policajac Nedeljko Kosović (54).

Bežeći od demonstranata, Kosović je pokušao da preskoči zid terase, ali je pao sa visine od pet metara udarivši glavom o trotoar, dok je maturant Milinović smrtno ranjen kada je grupa policajaca sa ugla ulica admirala Geprata i kneza Miloša otvorila vatru prema demonstrantima ispred kafea "London".

U sukobima demonstranata i policije je povredeno 114 osoba - 58 policajaca i 86 gradana, a uhapšeno je 158 ljudi.

Glavni zahtev protesta bila je smena tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Demonstracije su bile zabranjene, pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u nameri da spreči dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje.


Uprkos tome u centru Beograda okupilo se oko 100.000 građana, a oko podneva policija je krenula u akciju razbijanja demonstracija iz Francuske ulice i sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Pred naletom policije, lideri opozicije i deo njihovih najbližih pristalica sklonili su se u Narodno pozorište, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica, dramski pisac Vida Ognjenović.

Izvor: youtubeNa batinanje demonstranata, lider SPO Vuk Drašković je sa balkona pozorišta pozvao na "juriš", posle čega su počeli okršaji.

U nameri da razbije demonstracije, policija je upotrebila suzavac, vodene topove i gumene metke, a u akciju je bila uključena i konjica.

Drašković je kasno popodne pokušao da uđe na sednicu vlade, a pošto je u tome sprečen, krenuo je s demonstrantima prema železnickoj stanici i tada je uhapšen.

Izvor: youtubeHapšenje lidera SPO izazvalo je revolt studenata koji su ubrzo iz Studentskog grada na Novom Beogradu krenuli ka Terazijama, policija je studente dočekala na Brankovom mostu, ponovo su upotrebljeni suzavac i palice, a pošto su oni posedali na asfalt, akcija policije je ubrzo prekinuta.

Protesti nekoliko hiljada studenata i građana nastavljeni su na Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni oslobođeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora RTS-a Dušana Mitevića i ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića.


Te večeri, oko 20 sati, na ulice Beograda prvi put posle Drugog svetskog rata izašli su tenkovi, a odluku o tome donelo je kolektivno rukovodstvo, Predsedništvo bivše SFRJ.

SPO u saopštenju povodom godišnjice demonstracija podseća da je "pre četvrt veka, na programima i parolama borbe protiv "antisrpskog Zapada", prvenstveno omladina Srbije mobilisana za svoju pogibiju i nesreću, a propagandisti smrti su se bogatili i sticali krvave počasti"

Drašković položio sveće i vence

Predsednik SP Vuk Drašković položio je danas sveće kraj spomenika Knezu Mihailu, a položeni i venci SPO na mestu ubistva Branivoja Milinovića i policajca Nedeljka Kosovića, saopštila je ta stranka.

"Ništa slično više ne sme da se ponovi. Deveti mart je i pamćenje i opomena", naveo je SPO ukazavši da se "danas, petnaest godina posle pada toga režima i četvrt veka od 9. marta, umnožavaju programi o vraćanju Srbije u tragične devedesete godine prošlog veka".

Ta stranka upozorava da su "meta propagande protiv evropske budućnosti Srbije, uglavnom, mladi koji ne pamte godine najvećeg stradanja i poraza našeg naroda i države".

SPO je naveo da je pre četvrt veka hteo da spreči rat u tadašnjoj Jugoslaviji i da "putokaze u budućnost usmerimo ka Evropi i Zapadu", ukazavši da "ogromna većina mladih ljudi u današnjoj Srbiji su bili tada deca ili nisu bili ni rođeni, pa ne znaju značaj toga dana".

U saopštenju se navodi i da je Srbija brzo posle 9. marta, gurnuta u strašni bratoubilački rat i razbijanje države a da se celu jednu deceniju, proevropska Srbija borila protiv poretka smrti, terora, zločina i međunarodne izolacije Srbije pri čemu je 9. mart postao zastava otpora.

Sve vesti

Mondo izdvojeno