Otkazano saslušanje Šešelja

Autor:

Viši sud u Beogradu potvrdio je jutros da je iz procesnih razloga otkazano saslušanje Vojislava Šešelja koje je trebalo da se održi u 9.00 sati.

17
A- A A+

"Sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu otkazao je iz procesnih razloga saslušanje okrivljenog Vojislava Šešelja zakazano za 10. mart 2016. godine u 9.00 časova, o čemu je okrivljeni obavešten u ranim popodnevnim časovima", navodi se u saopštenju suda.

Kako se dodaje, novi datum saslušanja biće naknadno određen.

Saslušanje Šešelja bilo je zakazano za danas u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu povodom zahteva Haškog tribunala za njegovo izručenje toj instituciji, u kojoj 31. marta treba da mu bude izrečena prvostepena presuda po optužbama Haškog tužioca.

Šešelj je najavio da će se odazvati pozivu sprskog suda, navodeći da nema nameru da dobrovoljno ide u Hag.

Hapšenje i izručenje

Ukoliko se pravosnažno odluči da su ispunjeni uslovi za izručenje Šešelja, sprske vlasti će morati da ga uhapse i izruče Hagu.

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, Šešelja će saslušati sudija za prethodni postupak, i tom prilikom će ga upoznati sa zahtevom tribunala i optuzbama koje mu se stavljaju na teret, a potom odlučiti o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje.

Zakon kaže da su pretpostavke za predaju ispunjene ako se utvrdi da se zahtev odnosi na lice protiv kojeg se vodi postupak, da je protiv lica čija se predaja trazi potvrđena optuznica u skladu Statutom Haškog tribunala, da se radi o delu kaznjivom i po domaćem zakonu i da se radi o krivičnom delu iz nadleznosti haškog tribunala.

Odluku će doneti rešenjem, a ono može da glasi da se zahtev usvaja ili da se odbija.

U slučaju da se sudija ne saglasi sa zahtevom Haškog tribunala odluku će doneti krivično vanpretresno veće suda od troje sudija u roku od tri dana.

U slučaju da sudija donese rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Šešelj će imati pravo da se žali tom istom tročlanom veću koje donosi pravosnažnu sudsku odluku takođe u roku od tri dana.

Zakonska procedura takođe nalaže da okrivljeni u postupku predaje mora imati branioca.

U Šešeljevom slučaju, s obzirom da se i pred Haškim sudom izborio da se brani sam, nije izvesno da će on angažovati branioca, već bi u tom slučaju sud morao da mu postavi branioca po službenoj dužnosti.

Sudija ili veće koje bude odlučivalo o izručenju Šešelja takođe mogu da razmotre neku od mera za obezbeđenje njegovog prisustva.

Šešelj se 2003. godine u februaru dobrovoljno predao Tribunalu, iz kog je pušten da se brani sa slobode u novembru 2014. godine.

Međutim, Hag je nekoliko meseci kasnije zatražio od Srbije da Šešelja uhapsi i izruči Tribunalu, što do sada nije učinjeno.

Izricanje prvostepene presude Šešelju, Tribunal je zakazao za 31. mart.

Sve vesti