Kiša pada od juče, samo da reke ne podivljaju

Autor:

Danas će u Srbiji biti oblačno sa kišom, u višim planinskim predelima sa snegom. Kiša u Srbiji počela da pada sinoć. Iako se u većini poplavljenih područja voda povlači, sve nadležne službe su u pripravnosti.

10
A- A A+

Kišno vreme u Beogradu. Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Kišno vreme u Beogradu.

RHMZ upozorava da se danas u Srbiji očekuje da količina padavina bude od 20 do 30 mm za 24 sata, na zapadu i jugozapadu lokalno i više, a na planinama sneg.

Inače, za razliku od naših prognoza ruska  predviđa da će u Srbiji pasti od 80 do 100 litara padavina u periodu od 10. do 11. marta.  Naši meteorolozi ipak ističu da ne treba paničiti.

Vetar će biti slab i umeren istočni i severoistočni, a jutarnja temperatura od 3 C do 8 C, a najviša od 7 C do 11 C stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu će biti oblačno sa kišom. Vetar slab i umeren, istočni i severoistočni. Jutarnja temperatura oko 6 C, a najviša oko 9 C stepeni.

Na Dunavu od Slankamena do Smedereva vodostaji će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava, na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će tokom 10. i 11. marta biti u umerenom i većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa i izlivanjem manjih bujičnih vodotoka.

Na Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, na Kolubari sa pritokama, Drini, Limu i Jadru vodostaji će od 10. do 12. marta biti u umerenom i većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa i izlivanjem manjih bujičnih vodotoka.

Pripadnici vojske su od srede angažovani u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija zbog izlivanja reka.

Vanredno stanje je proglašeno u 14 opština i u tri grada.

Vanredna situacija proglašena je u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, kao i na delu teritorija opština Kosjerić, Prijepolje i Nova Varoš i Ćićevac.

Gradski štab za vanredne situacije je u punoj pripravnosti u Beogradu zbog najavljenih hidrometeoroloških prilika.

poplava, poplava u srbiji, podaci Foto: MONDO - Mario Milojević

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, situacija nije promenjena od juče, jer je noćas padala kiša uglavnom slabijeg inteziteta.

"Ono što se najavljivalo od RHMZ-a, od kolega iz Brisela i ruske strane je da danas počinju jače padavine i da će se intezivirati do 21 sat večeras.Od pre 48 sati je stanje potpune pripravnosti. Svi naši timovi, timovi vojske i policije, su u povećanom stepenu pripravnosti i situacija se prati iz sata u sat", objasnio je Marić.

Zbog visokog vodostaja izlila se Velika Morava u blizini Paraćina i preplavila deo puta koji je zatvoren za saobraćaj. Probleme je napravio i sneg. Zbog pucanja dalekovoda, na Tari je bez struje i dalje 300 domaćinstava. Elektromonteri su na terenu.

Besana noć u moravičkom okrugu i čačanskom kraju. U Čačku od jutros u 03.00 pada kiša. Tokom jučerašnjeg dana i noći ojačavali su se bedemi u Konjevićima duž korita reke Čemernice, a iz Štaba pozivaju građane da se dobrovoljno priključe akciji. Svi se pribojavaju novih padavina, bedemi su na nekim mestima natopljeni od prethodne kiše. Stiže 28 pripadnika jedinice za spasavanje na vodi.

U Lučanima Bjelica se povukla u korito, ali se voda sporo povlači. Apeluje se za hitnu pomoć evakuisanim građanima, i to u hrani, odeći i ćebadima, a može se uplatiti i novčana pomoć. Osamdeset vojnika je trenutno u pripravnosti.

U Gornjem Milanovcu više manjih reka napravilo je probleme. Oštećene su kuće, putna infrastruktura, mostovi, kao i gradilišta na Koridoru 11. Problemi su nastali i zbog klizišta.

Ovih dana kritično je bilo u kraljevačkoj Grdici. Stanje u tom naselju nije se drastično promenilo uprkos kiši koja od sinoć pada. Voda se polako povlači ka koritu Zapadne Morave. Oticanje vode je sporo jer su kanali puni vode.

Ljudi su se juče vratili u domove, a sledi saniranje štete, čišćenje od mulja i blata. Pomažu pripadnici Sektora za vanredne situacije, radnici javnih komunalnih preduzeća i veliki broj dobrovoljaca i volontera. Volonteri Crvenog krsta među prvima su izašli na teren.

Dugoročna prognoza:

Prema dugoročnoj prognozi, u petak će biti oblačno sa kišom, na planinama sa snegom, uz slabljenje intenziteta padavina, a u toku noći na  subotu prestanak padavina i delimično razvedravanje, najpre na jugu i jugoistoku.

U subotu će biti malo i umereno oblačno, samo još ujutro na severu oblačno, ponegde sa kišom.

U nedelju novo naoblacenje sa kišom, na planinama sa snegom, najpre na jugu i jugoistoku.

Zatim do kraja perioda promenljivo oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom. Temperatura će biti u granicama prosečnih vrednosti za drugu dekadu marta.

Sve vesti